Příprava: 70 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 40 dkg polohrubé mouky
- 2 dkg droždí
- 2 dl mléka
- 2 žloutky
- 5 dkg cukru
- 8 dkg másla
- vanilka
- žloutek na potření
Náplň:
- 15 dkg mletého máku
- 5 dkg cukru
- 2 dl mléka
- špetka skořice
- po svaření vmícháme 2–3 lžíce džemu
Postup receptu
- Připravíme a necháme vykynout kvásek
- Pak ho přidáme do mouky, do níž dále přidáme zbylý cukr, žloutek, vanilku a špetku soli a vlažným mlékem a rozpuštěným tukem zaděláme těsto
- Necháme vykynout, pak na vále rozdělíme na kousky
- Ty rozválíme, poklademe lžičkou nádivky, uzavřeme a zakulatíme bochánky
- Na plechu necháme ještě kynout a pak na povrchu nastřihneme do kříže tak, aby byla nádivka vidět
- Potřeme rozmíchaným žloutkem, upečeme a horké pocukrujeme