Příprava: 30 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8 
Doba přípravy: 70 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
Kvásek:
- půl kostky droždí
 
- trochu teplé vody
 
- 1 lžička cukru
 
- 1 lžička mouky
 
Těsto:
- 30 dkg polohrubé mouky
 
- 1 vejce
 
- 1/8 l vlažného mléka nebo vody
 
- 4 lžíce oleje
 
- 1/2 lžičky soli
 
- 1 lžička drceného kmínu
 
- kvásek
 
- tuk na vymazání formy
 
Náplně a ozdoby:
 
Postup receptu
- Do hrnku nebo malé misky rozdrobíme droždí, posypeme je lžičkou cukru, mouky a zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek
 
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a kmín a promícháme, aby kvásek nepřišel do styku se solí
 
- Pak přilijeme vzešlý kvásek, zalijeme teplým mlékem nebo vodou a přidáme olej
 
- Vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme v teple vykynout
 
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a vložíme do tukem vymazané dortové formy a v té je necháme ještě dokynout
 
- Pečeme zvolna v předehřáté troubě 30–40 minut
 
- Upečený chlebový dort vyklopíme, necháme vychladnout
 
- Pak jej jednou, lépe však dvakrát prokrojíme, potřeme pomazánkami uvnitř, na povrchu i na bocích a ozdobíme