Kuchaři jí řadí mezi nejlahodnější druhy hub, které kdy ochutnáte! Čirůvka má nejen zajímavé zbarvení, ale také zajímavou vegetační dobu, ve které roste!
Přečtěte si více o této neobvyklé houbě a zjistěte jak jí bezpečně poznat a naopak, jaké houby jsou jí podobné a na co si u nich dávat pozor!
V našem článku najdete i spoustu tipů, jak si je připravit a jeden snadný, ale lahodný recept!
Co je to čirůvka?
Jedná se o krásnou a lahodnou houbu, která je velmi intenzivně vyhledávána labužníky po celém světě.
Tento druh hub roste od listopadu do února a najdete jí vyrůstat především ze dřeva dubů, jalovců nebo cedrů. Čirůvky mají rády zimu a začnou se objevovat, když teplota klesne pod – 8 stupňů.
Disponují silným houbovým aroma a jejich tělo má pevnou masitou texturu, které dobře absorbuje vodu.

Obecné znaky čirůvek
- Najdeme je zejména během podzimních a zimních měsíců.
 - Vyrůstají z tvrdého dřeva pod duby a poblíž jalovců a jasanů.
 - Čirůvky mají klasický „houbovitý“ tvar: jednoduchý klobouk, tlustá noha, těsné lupeny. Kolem stonku nemají žádný prsten ani závoj.
 - Klobouk je hladký levandulově fialový, připomínající semiš.
 - NIKDY nebude slizký nebo lepkavý.
 - Jejich klobouky jsou často béžové až fialové. Jak houba stárne, okraje klobouku se zvlní a při dopadu světla se zdají lesklé a duhové.
 - Levandulovou barvu najdeme i pod lupeny.
 - Tyto houby nerostou ve velkých skupinách, spíše jich najdeme větší množství volně rozprostřené v prostoru.
 - Nerostou ve svazcích ani na mrtvém dřevě.
 - Výtrusy, jsou jedním ze způsobů, jak si být jisti, že máte jedlou čirůvku. Když odřízněte klobouk z houby a položte jej lupeny dolů na bílý papír – výtrusy by měly mít světlou barvu, bělavou, matně růžovou až narůžovělou béžovou. Jejich jedovatá obdoba, má tmavší, rezavě zbarvené výtrusy.
 
Jak čirůvky chutnají?
Jejich chuť je považována za jemnou, a pokud je necháte celé nebo na velké kousky mají skvělou žvýkavou strukturu.

Druhy jedlých čirůvek
Čirůvka májovka
- Najdeme jí především na travnatých místech, jako jsou zahrady nebo parky, ale také v listnatých lesích
 - Její klobouk je masitý a pevný, zabarvený do odstínů krémové až světlounce okrové
 - Lupeny jsou bílé
 - Dřeň je masitá a pevná, má bílou až krémově bílou barvu.
 - Její vůně i chuť připomíná namletou mouku
 - Tyto houby jsou jedlé a ideální do bílých omáček a volských ok
 

Čirůvka fialová
- Vyrůstá v listnatých i jehličnatých lesích, od září do prosince
 - Klobouk je lysý a u mladých hub, především v období mokra sytě fialový až modrý
 - Ve stáří se klobouk zabarvuje do hněda
 - Barva lupenů se mění s věkem stejně jako barva klobouku
 - Noha je světle modrá
 - Dřeň po rozříznutí nemění barvu a je stále fialová s masitou texturou
 - Jedná se o jedlou houbu, ale je potřeba její delší tepelná úprava
 

Čirůvka dvoubarvá
- Najdeme jí v travnatých porostech luk, palouků, zahrad a parků
 - Vyrůstá v období od září do prosince
 - Klobouk je hladký, krémově zabarvený a později hnědý
 - Lupeny jsou krémové a nahnědlé
 - Dřeň se po rozříznutí nemění a zůstává stále pevná, masitá a béžová
 - Disponuje houbovou vůní a příjemnou chutí, které se využívá především ve slaných nálevech a nakládaných pokrmech
 

Čirůvka havelka
- Najdeme jí v jehličnatých lesích
 - Klobouk je lesklý, vláknitý, lepkavý a zelenkavě žlutý s fialovými odlesky
 - Lupeny jsou lehce nažloutlé
 - Dřeň je šedá a neměnná
 - Jedná se o jedlou houbu ideální pro přípravu na másle, do polévek a omáček
 

Čirůvka masová
- Najdeme jí v zahradách, parcích, sadech v období, od června do října
 - Klobouk má masovou barvu, tudíž je narůžovělý až růžovo hnědý
 - Její noha je bílá až růžovo bílá
 - Po rozříznutí se brva houby nemění a zůstává narůžovělá
 - Je to jedlá houba, ale pro svůj malý vzrůst se často nepoužívá
 

Čirůvka špinavá
- Najdeme jí v dobře pohnojených zeminách, kdy vyrůstá od srpna do prosince
 - Klobouk je až 8 cm široký, s modrou až fialovou barvou
 - Lupeny jsou husté růžově zbarvené
 - Dřeň je masitá, bílá až šedofialová, na průřezu svou barvu nemění
 - Je to jedlá houba, která je chuťově velmi podobná čirůvce fialové. Nejčastěji se přidává do masových pokrmů.
 

Jak poznat jedovaté druhy
- Houba Cortinarius neboli Pavučinec má slizký, mnohem více fialový klobouk.
 - Kolem nohy uvidíte rezavou barvu, která odpovídá barvě rezavých výtrusů, které jí padají z lupenů pod kloboukem.
 - Pod závojem čepice najdete „pavučiny“.
 - Je důležité provést výtrusový test (viz výše) – výtrusy čirůvky jsou světle růžové až bílé a výtrusy pavučinců jsou rezavě zbarvené.
 
Která čirůvka je jedovatá?
- Čirůvka zelánka
 - Čirůvka sírožlutá
 - Čirůvka zemní
 - Čirůvka mýdlová
 - Čirůvka oranžová
 

Jak čirůvky pěstovat?
Doma si je můžete vypěstovat na zahradě na kompostu.
K jejich pěstování potřebujete, je houbové výtrusy, které se dají koupit ve specializovaných obchodech nebo ve větších zahradnictvích.
Jak čirůvky připravit?
Stejně jako některé jiné houby musí být vždy důkladně uvařené a nikdy se nesmí jíst syrové. Vždy je důležité houby před konzumací uvařit, aby se rozložil chitin. Tepelně neupravené houby mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce
| Místo toho, abyste je připravovali na česneku, zkuste šalotku | 
| Jsou dobré ve smetanové omáčce, ale také uvařené samostatně na másle s kořením | 
| Mladé houby se je nelepší vařit celé nebo nakrájené na velké kusy, aby se zachovala jejich struktura | 
| Vyhněte se přílišnému kořenění a sázejte spíše na jednoduchost | 
| Můžete je přidat do smetanové omáčky nebo je restovat na másle (vyzkoušejte jednu z těchto lahodných omáček) | 
| Jsou skvělé s vejci ve snídaňových toastech (nebo se podle nás naučte připravit lahodnou ciabattu a udělejte si tyto skvělé recepty na bruschettu) | 
| Mají výraznou chuť, takže se dobře kombinují s česnekem, pórkem nebo cibulí (zkuste je přidat do této lahodné haše) | 
| Tyto houby lze po blanšírování konzervovat v olivovém oleji nebo bílém octě | 
| Čirůvky dejte do pánve bez oleje, zapněte teplotu na středně nízkou a restujte, dokud houby nepustí vodu. Když pánev začne vypadat suchá, přidejte máslo nebo tuk, sůl a další koření, například nakrájenou šalotku | 
| Celé nebo půlené, mladé houby jsou výborné v nálevech nakládaných okurek | 
| Jsou také dobré v polévkách nebo dušených pokrmech a téměř všude, kde byste použili i jiné houby | 

Recept na smažené čirůvky
- 500 g čirůvek
 - 250 g strouhanky
 - 60 g pažitky, jemně nasekané
 - 60 g petrželky, jemně nasekané
 - 60 g estragonu, jemně nasekané
 - 100 g parmazánu, strouhaného
 - Sůl
 - Pepř
 - 250 g hladké mouky
 - 3 vejce, rozšlehaná
 - 100 ml extra panenského olivového oleje
 - 1 citron, nakrájený na měsíčky
 
Postup
- Odřízněte nohy houby u jejich klobouku
 - Větší houby nakrájejte podélně na silnější plátky
 - Smíchejte strouhanku, bylinky a parmazán.
 - Směs dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte
 - Každý kousek houby obalte v mouce a jedenu po druhé, obalte ve vejcích a strouhance
 - V pánvi rozpalte olej a houby na něm z každé strany zlehka dozlatova opečte
 - Pečte asi 45 sekund z každé strany
 - Přendejte je na savý papír a nechte okapat přebytečný olej, posypte trochou soli
 - Podávejte je ještě horké s měsíčky citronu.
 

Skladování
Čirůvky, lze také sušit nebo dehydrovat v sušičce na potraviny, což je nejlepší způsob jak je konzervovat pokud máte velkou úrodu. Sušené houby lze použít do polévek, dušených pokrmů a omáček.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček