Fosfát zesíťovaného škrobu je modifikovaný kukuřičný škrob s vysokým obsahem amylózy a minimálně 70 % vlákniny.
Používá se jako potravinářská přísada při zmrazování a rozmrazování výrobků jako jsou polévky, mražené omáčky a pečivo.
Hlavní důležité body o E1413 – fosfát zesíťovaného škrobu:
Není to přírodní látka.
Jeho konzumace není škodlivá.
Vhodná pro děti.
Nejedná se o alergen.
Výroba E1413
Připravuje se zpracováním kukuřičného škrobu fosforylačním činidlem a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám.
Kde se fosfát zesíťovaného škrobu používá?
Přidává se do potravinářských produktů jako jsou:
- sušenky
- nudle
- skořicové rolky
- muffiny
- smetany
- omáčky
- sýry
Je E1413 zdravé?
U fosfátu zesíťovaného škrobu nejsou uvedeny žádné známé vedlejší účinky. Pouze při vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu nebo zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Fosfát zesíťovaného škrobu je schválen Evropskou unií jako stabilní zahušťovadlo při zmrazování a rozmrazování potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka.
Jak E1413 nahradit?
Tento fosfát zesíťovaného škrobu můžete nahradit přírodním zahušťovadlem jako je kukuřičný nebo tapiokový škrob.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček