Dilauryl thiodipropionát (E389) je antioxidant, který se používá proti žluknutí v produktech.
V potravinářském průmyslu se příliš často nepoužívá, ale v některých produktech ho můžete najít. Jedná se o bezpečnou látku, ale v mnoha zemích se vůbec nepoužívá.
Hlavní důležité body o E389 – dilauryl thiodipropionát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E389
Látka E389 se vyrábí syntetickou reakcí několika sloučenin.
Na co se používá dilauryl thiodipropionát?
Výrobci v potravinářském průmyslu používají E389 do produktů, které mají tendenci žluknout. Pro zabránění mohou použít tuto látku. Můžeme ji proto najít v oleji, tuku, cukru, droždí, sýrech apod.
Je E389 zdravý?
Žádné vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Podle dostupných výzkumů je zde nízké riziko toxicity, rizika vzniku rakoviny, alergií a nemá ani negativní vliv na imunitní systém.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.
Ve Spojených státech je naopak označena jako látka GRAS, tedy přijata jako všeobecně bezpečná látka. Proto ji Američané při výrobě potravin běžně používají.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček