Sacharoglyceridy jsou v různých podobách se vyskytující látky rozpustné v tucích i ve vodě. Mohou mít podobu jemných prášků, gelů, anebo mírně tuhé látky.
Hlavní důležité body o E474 – sacharoglyceridech:
Jsou to přírodní látky
Použití v ČR je povolené
Nejsou vhodné pro děti
Jsou to alergeny
Výroba E474
Sacharoglyceridy jsou vyráběny z cukru a tuků nebo potravinových olejů nebo přesněji mono-, di- a sacharosových triestrů s mastnými kyselinami a mono-, di- a triglyceridy zbytky tuků a olejů.
Mastné kyseliny jsou často původu rostlinného, ale zvířecí původ není vyloučen, včetně vepřového masa. Ten rostlinný zahrnuje celou řadu rostlin, které produkují olej, jako je sója, řepka a kukuřice, velmi pravděpodobně geneticky modifikovaná.
Na co se používají sacharoglyceridy?
Sacharoglyceridy se používají v potravinářském průmyslu, farmaceutickém, a také třeba v kosmetice.
- V potravinářství se používají jako emulgátory. Mezi těmito potravinami jsou ochucené mléčné výrobky, zmrzlina, dietní strava, některá transformovaná masa, cukrovinky, žvýkačky, pečivo, omáčky, polévky a vývary, ochucené nápoje, jablečný mošt, některé druhy alkoholu a osvěžující nápoje bez alkoholu.
- Používají se také na povrchové ošetření čerstvého ovoce
- Ve farmaceutickém průmyslu na různé masti a krémy
- V kosmetice na krémy a čistící emulze
Jsou sacharoglyceridy zdravé?
Sacharoglyceridy odvozené od mastných kyselin jsou často uváděné bez známého nebezpečí. Mohou se dostavit projímavé účinky a jiné poruchy trávení, pokud jsou požívány ve velkém množství.
Tato přísada dle Mezinárodního střediska pro výzkum rakoviny (CIR) může obsahovat zbytky acetaldehydu, možné karcinogenní látky (skupina 2B), nebo dokonce být určitým karcinogenem (skupina 1), pokud je spotřebována s alkoholem.
Stejně jako u mnoha jiných emulgátorů, různé studie prováděné na myších naznačují, že spotřeba tohoto typu aditiv by mohla způsobit zvýšení propustnosti střevní bariéry, a tak podporovat chronická zánětlivá onemocnění střeva, zvýšenou adipozitu (metabolický syndrom), a vývoj diabetu. Tyto přísady by také mohly narušit rovnováhu střevní flóry a podporovat autoimunitní reakce. Chronický střevní zánět způsobený těmito emulgátory by mohl podpořit výskyt rakoviny tlustého střeva.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii je použití E474 povolené, jinak tomu je v USA a Austrálii, kde jsou sacharoglyceridy v potravinách zakázané.

 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček