Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (E475) jsou kapalné nebo polotuhé látky, které se používají při výrobě potravin jako emulgátory.
Nejčastěji se používá při výrobě pečiva, ale má poměrně široké využití.
Hlavní důležité body o E475 – estery polyglycerolu s mastnými kyselinami:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.
Výroba E475
Látka E475 se vyrábí syntetickým postupem. Používá se při tom polglycerol mastných kyselin, se kterým se pracuje.
Při výrobě se používají i živočišné prvky, takže se by této látce měli vyhýbat vegani a vegetariáni.
Na co se používá estery polyglycerolu s mastnými kyselinami?
V potravinářském průmyslu se polyglycerol s mastnými kyselinami používá při výrobě mnoha produktů. Patří mezi ně:
- sladkosti, dezerty, koláče,
 - chléb a jemné pečivo,
 - dietní výrobky,
 - margarín,
 - mléko a smetana,
 - vaječné výrobky.
 
Je E475 zdravý?
Látka E475 je považována za zcela nezávadnou a mohou ji konzumovat i děti. Testy neprokázaly žádné vedlejší účinky ani alergické reakce.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii se tato látka může používat při výrobě potravin a nápojů. Existuje ale použité maximum a může se používat pouze do vybraných produktů (mléo v prášku, žvýkačky, sladkosti, dezerty, likéry, tvanlivé pečivo atd.).
V minulosti byla látka ve Spojených státech zakázaná, ale není se může používat stejně jako u nás.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček