Kyselina guanylová (nebo také guanosinmonofosfát) je potravinářská látka používaná jako zvýrazňovač chuti.
Jedná se o přírodní kyselinu, která je součástí RNA, jedné z molekul genetického nosiče v buňce. Je tedy součástí všech buněk ve všech živých organismech.
Vyskytuje se ve formě bezbarvých nebo bílých krystalů bez zápachu nebo jako bílý krystalický prášek.
Jelikož se obecně vyrábí z kvasinek, ale částečně také z ryb, nemusí být vždy vhodná pro vegany a vegetariány.
Hlavní důležité body o E626– Kyselina guanylová:
Může způsobovat alergické reakce.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E626
Kyselina guanylová se komerčně připravuje z kvasnicového extraktu nebo sardinek.
Na co se kyselina guanylová používá?
Kyselina guanylová sice nemá specifickou chuť umami, ale silně zvýrazňuje mnoho dalších příchutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E626:
- kořenící směsi
 - instatní polévky
 - konzervované potraviny
 - masové produkty
 - bramborové chipsy
 
Je E626 zdravé?
Kyselině guanylové by se měli vyhýbat astmaci. Jelikož jsou guanyláty metabolizovány na puriny, měli by se jim vyhýbat také lidé trpící dnou. Používané koncentrace jsou však obecně tak nízké, že nelze očekávat žádné účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E626 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA a Austrálii je však jeho použití zakázáno.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček