V tomto receptu využijete téměř všechny části červené řepy včetně listů a stonků, které pokrmu přidávají nutriční hodnotu. Červená řepa obohacuje rizoto o železo a foláty a pohanka je pro změnu skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Naprostá zdravá bomba!
Co budete potřebovat
- 3 malé červené řepy
 - 2 šálky nasekaných listů z červené řepy
 - 1 šálek stonků z červené řepy, nakrájených najemno (použijte pouze jemné, tuhé vyhoďte)
 - ¼ šálku čerstvých lístků máty
 - ¼ šálku čerstvých listů oregana
 - 1 šálku pohankové krupice
 - 3 šálky vývaru nebo vody
 - 1 šálek cibule nakrájené nadrobno
 - 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
 - 1 lžíce citronové kůry
 - 1 lžíce olivového oleje plus navíc na potření řepy
 - 1 lžička soli
 - ½ lžičky mletého černého pepře
 - ½ šálku strouhaného parmazánu
 
Postup
- Červenou řepu, listy a stonky důkladně omyjte.
 - Troubu předehřejte na 200°C.
 - Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
 - Ořízněte konce řepy.
 - Nakrájejte řepy na poloviny.
 - Položte je na plech řeznou stranou nahoru.
 - Lehce je potřete olivovým olejem.
 - Pečte 30–40 minut nebo dokud nejsou řepy hotové.
 - Upečenou červenou řepu vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
 - Oloupejte a nastrouhejte.
 - Zpracujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu.
 - Pohankovou krupici vložte do síta a umyjte ji pod studenou vodou.
 - Pokud chcete, namočte pohanku do vývaru nebo vody.
 - Tím se zkrátí doba vaření.
 - Otrhejte lístky máty ze stonku a omyjte je.
 - Otrhejte lístky oregana a omyjte je.
 - Listy a stonky řepy nasekejte nadrobno.
 - Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
 - Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
 - Nastrouhejte parmazán.
 - V široké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
 - Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není trochu měkká.
 - Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní.
 - Dále přidejte nakrájené stonky řepy.
 - Za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
 - Přidejte nakrájené listy řepy, mátu a oregano.
 - Za stálého míchání restujte, dokud listy nezačnou trochu vadnout.
 - Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
 - Přidejte také pohankovou krupici včetně vody a vývaru, do které jste ji namočili.
 - Nakonec přidejte citronovou kůru, vývar nebo vodu (pokud jste do ní pohanku nenamočili již předtím) a sůl.
 - Dobře promíchejte.
 - Zakryjte pánev a nechte pohanku vařit na mírném ohni, dokud nebude hotová (25 – 30 minut).
 - Občas zkontrolujte, zda není potřeba přidat více vody nebo vývaru.
 - Když je pohanka uvařená, přidejte pepř a parmazán.
 - Dobře promíchejte.
 - Nandejte na talíře a podávejte s extra parmazánem.
 

Litinové pánve jsou stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co je ještě činí tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu? Na to se podívejte v naší recenzi litinových pánví.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček