Co může být lepšího než kombinace křupavých sněhových pusinek, sladkého krému, čerstvého ovoce a vzdušného piškotového korpusu? Zaručeně potěší každého oslavence!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 1 a ¼ šálku dortové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 6 celých vajec
- 2 žloutky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- ¾ šálku rostlinného oleje
Na pusinky:
- ¼ šálku vaječných bílků
- ¼ lžičky vinného kamene
- ½ šálku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na šlehačku:
- 2 šálky smetany ke šlehání, chlazené
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobení plus do dortu:
- 3 až 4 šálky čerstvého lesního ovoce, umytého a osušeného
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dvě 20 cm dortové formy vymažte tukem a vysypte moukou a dejte stranou.
- Do mísy prosejte dortovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V míse elektrického mixéru smíchejte celá vejce, žloutky, cukr a vanilku.
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte na nejvyšší stupeň asi 5 minut.
- Zastavte míchání a vyjměte mixovací nádobu ze stojanu.
- Suché ingredience prosejte na vaječnou směs.
- Šlehejte ručně, dokud se vše lehce nespojí.
- Přilijte citronovou šťávu a olej a ručně šlehejte, dokud se nezapracují do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem a pečte asi 35 až 38 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu korpusu čisté.
- Než korpusy vyjmete z forem, nechte vychladnout na mřížce.
Příprava pusinek:
- Předehřejte troubu na 100 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Do mísy elektrického mixéru dejte bílky a vinný kamén.
- Pomocí šlehacího nástavce začněte šlehat bílky na středně nízkém stupni.
- Jakmile začnou bílky pěnit, pomalu přidávejte cukr a postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou.
- Pokračujte ve šlehání vaječných bílků do tuhých, lesklých vrcholů.
- Přidejte vanilku a míchejte dalších 30 sekund.
- Lžící naneste asi 2/3 vaječné směsi na pečící papír tak, abyste tvořili kolečka o průměru cca 7 cm.
- Zbylou vaječnou směs naplňte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na pečící papír vytvořte pusinky na ozdobu (v případě potřeby použijte dva plechy na pečení).
- Pusinky pečte asi 45 až 75 minut, nebo dokud nebudou na povrchu křupavé a nebudou se snadno odlepovat od pečícího papíru.
Příprava šlehačky:
- V míse elektrického mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte smetanu na středně vysoký výkon, dokud nezačne mírně houstnout.
- Postupně přidávejte cukr a vanilku a mixujte do dalšího houstnutí.
- Pokračujte ve šlehání smetany, dokud nebude hezky našlehaná.
Příprava dortu:
- Jakmile korpusy vychladnou, opatrně je rozkrojte napůl (vodorovně) pomocí dlouhého zoubkovaného nože.
- Nalámejte pusinková kolečka a dejte stranou.
- Na dortový nebo servírovací talíř položte spodní vrstvu dortu.
- Natřeme čtvrtinou šlehačky.
- Posypte čerstvým lesním ovocem a velkým množstvím kousků rozlámaných pusinek.
- Přikryjte další vrstvou těsta a opakujte, dokud nespotřebujete všechny vrstvy.
- Úplný vršek dortu natřete zbylou šlehačkou.
- Ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček