Tři vrstvy čokoládovo-kávového korpusu proložené mascarpone krémem a sladkou brusinkovou náplní aspirují na ten nejlepší dort, který jste kdy jedli. Navíc tak dokonale vypadá!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 300 g krystalového cukru
- 320 g třtinového cukru
- 300 g hladké mouky
- 150 g neslazeného kakaového prášku, prosetého
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 velké žloutky pokojové teploty
- 230 ml plnotučného mléka pokojové teploty
- 150 ml plnotučné zakysané smetany pokojové teploty
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 a 1/2 lžičky mletého espressa
- 340 ml převařené vody
Na brusinkovou náplň:
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce neslazené brusinkové šťávy
- 300 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
- 170 ml vody
- 200 g krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 340 g másla pokojové teploty
- 230 g mascarpone pokojové teploty
- 570 g moučkového cukru, prosetého
- 1/8 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce plnotučného mléka pokojové teploty, v případě potřeby více
Na ozdobu:
- 300 g krystalového cukru
- 110 ml vody
- 150 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
- 8 snítek čerstvého rozmarýnu
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vystřihněte tři 23 cm kulaté segmenty pečícího papíru, kterými později vyložíte dortové formy.
- Boky a dno každé ze tří 23 cm kulatých dortových forem postříkejte olejem ve spreji, poté vložte vystřižený pečící papír na dno každé formy a znovu postříkejte olejem.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte oba cukry, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Šlehejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
- V samostatné velké misce smíchejte vejce, žloutky, mléko, zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt.
- Tuto směs vlijte do suchých surovin a pomocí gumové stěrky míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte.
- Ve velké odměrce mleté espresso s horkou vodou.
- Směs nechte 30 sekund uležet a poté šlehejte, dokud se obě ingredience rovnoměrně nepromíchají.
- Vmíchejte do těsta a míchejte asi 30 sekund.
- Těsto bude docela řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do tří připravených forem.
- Pečte na středním roštu předehřáté trouby po dobu 27 až 30 minut, nebo dokud párátko zasunuté do středu korpusu nevyjde čisté či s několika vlhkými drobky.
- Nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.
- Vyjměte z formy, přeneste na chladící mřížku a nechte úplně vychladit.
- Před vyjmutím z forem a přenesením na chladicí mřížku nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.
Příprava náplně:
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a brusinkovou šťávu.
- Nechte stranou.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky, vodu, cukr a sůl.
- Na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 5 minut.
- Pokračujte ve vaření, dokud brusinky nezměknou a některé nezačnou praskat, asi ještě 5 minut.
- Přilijte směs kukuřičného škrobu a brusinkové šťávy a dobře promíchejte.
- Pokračujte ve vaření za stálého míchání vařečkou nebo silikonovou stěrkou, dokud směs nezhoustne, asi ještě 4 až 5 minut.
- Sundejte z ohně a vmíchejte pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Před použitím setřete do misky a nechte zcela vychladnout.
Na krém:
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí ručního elektrického mixéru šlehejte máslo a sýr na střední rychlost, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
- Občas mixér zastavte, abyste oškrábali boky a dno misky.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučkový cukr, přičemž každý přídavek před přidáním dalšího dobře prošlehejte.
- Jakmile přidáte všechen cukr, zašlehejte sůl, vanilku a mléko.
- Zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a šlehejte 2 až 3 minuty, nebo dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Pokud se krém zdá příliš tuhý na roztírání, přidejte po lžičkách další mléko, dokud nedosáhnete požadované textury.
Příprava ozdob:
- Ve středně velkém hrnci smíchejte 1⁄2 šálku krystalového cukru a vodu.
- Směs přiveďte na středně vysokém plameni k varu a za častého míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte brusinky a přiveďte směs zpět k varu, poté snižte plamen na mírný a vařte 1 minutu.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte brusinky a přesuňte je na mřížku.
- Do cukrového sirupu přidejte rozmarýn a vařte 1 minutu, poté pomocí děrované lžíce přeneste na mřížku.
- Nechte brusinky a rozmarýn uležet při pokojové teplotě 10 minut.
- Přidejte zbývající krystalový cukr do široké, mělké mísy.
- Přidejte několik brusinek najednou a obalte je ze všech stran v cukru.
- Přesuňte brusinky zpět na mřížku.
- Opakujte se všemi brusinkami a snítkami rozmarýnu.
- Před použitím nechte 2 hodiny zaschnout při pokojové teplotě.
Příprava dortu:
- Dlouhým vroubkovaným nožem opatrně ořízněte vyvýšený vršek každého korpusu, aby byl zarovnaný.
- Opatrně přeneste 1 vrstvu na velký talíř.
- Navrch rozetřete rovnoměrnou vrstvu krému tak, aby měl tloušťku cca 0,5 cm a poté na krém nandejte polovinu brusinkové náplně.
- Navrch položte další vrstvu těsta a opět přidejte stejné množství krému a brusinkové náplně.
- Navrch položte poslední vrstvu těsta, kterou potřete zbylým krémem.
- Potřete i boky dortu.
- Dort ozdobte pocukrovanými brusinkami a rozmarýnem.
- Před krájením a podáváním nechte dort ztuhnout při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček