Tento lahodný recept na bábovku s mákem a nádechem citronu a zakysané smetany přinese do vaší kuchyně kus jara. Sladká, citrónová a vláčná bábovka se snadno připravuje z několika ingrediencí a chutná úžasně.
Co budeme potřebovat
- 360 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce máku
- 80 g másla
- 200 g krystalového cukru
- 2 1/2 lžičky citronové kůry
- 70 ml čerstvé citronové šťávy
- 4 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 kelímek zakysané smetany (může nahradit obyčejným řeckým jogurtem)
Na polevu
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte formu na bábovku.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mák.
- Vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce.
- Smíchejte citronovou kůru, vanilku, citronovou šťávu a rostlinný olej, dokud se důkladně nespojí.
- Do citronové směsi střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Těsto bude poměrně husté.
- Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 40-50 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě.
- Poté vyjměte z formy a ochlaďte. Jakmile je maková bábovka teplá na dotek, lehce ji přikryjte igelitem a nechte úplně vychladnout. (Tento malý trik pomáhá udržet bábovku vláčnou!)
- Po vychladnutí polejte citronovou polevou. Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Konzistence by měla být tekutá, ale hustá, skoro jako sirup.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček