Tato čokoládová mramorová bábovka s banány je to oblíbená u všech věkových kategorií. Zejména prto, že je vždy vláčná, máslová a plná banánové chuti. Plus ke všemu si můžete vychutnat i extra čokoládovou ganache polevu!
Co budeme potřebovat
- 115 g čokolády (jemně nasekané)
 - 240 ml husté smetany ke šlehání
 
Na bábovku
- 345 g rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány)
 - 375 g hladké mouky
 - 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
 - 1 lžička jedlé sody
 - 1/2 lžičky mleté skořice
 - 1/2 lžičky soli
 - 170 g nesoleného másla
 - 200 g krupicového cukru
 - 100 g hnědého cukru
 - 3 velká vejce
 - 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
 - 320 ml podmáslí
 
Postup
- Na polevu dejte nasekanou čokoládu do žáruvzdorné misky.
 - Smetanu zahřejte v malém hrnci na střední teplotu, dokud nezačne jemně vařit.
 - Nalijte ji na čokoládu a poté ji nechte 2–3 minuty odležet, aby čokoláda jemně změkla. Velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda se smetanou úplně nespojí a čokoláda se nerozpustí.
 - Polovinu dejte stranou (180 ml) a nechte ji při pokojové teplotě chladnout, dokud nezhoustne do konzistence podobné omáčce, asi 30 minut.
 - Zbytek zakryjte a chlaďte.
 - Předehřejte troubu na 180°C a formu na bábovku vymažte tukem.
 - Banány rozmačkejte a dejte stranou.
 - Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
 - Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
 - Přidejte oba cukry a šlehejte na vysokou rychlost 2 minuty, dokud se nespojí dohromady.
 - Přidejte vejce a vanilku. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí, a poté vmíchejte rozmačkané banány.
 - S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience střídavě s podmáslím. Nakonec vmíchejte banány.
 - Polovinu těsta rovnoměrně nalijte do připravené formy.
 - Navrch pokapejte polovinu čokoládové polevy. Zakružte nožem nebo párátkem.
 - Přidejte 1/4 těsta, poté zbytek polevy, poté zbytek těsta. Vše promíchejte nožem nebo párátkem.
 - Pečte 60–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
 - Po dokončení nechte 2 hodiny chladnout.
 - Poleva bude nyní velmi hustá. Zahřívejte ji na mírnou teplotu za stálého míchání, dokud nebude řídká.
 - Pokapejte s ní banánovou bábovku a podávejte.
 
Jak nejlépe dosáhnete lehkého a nadýchaného těsta? Díky výkonnému a kvalitnímu ručnímu šlehači. Ten nejlepší najdete u nás v recenzi.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček