Vepřová panenka obalená ve slanině a plněná směsí jablek, cibule a bylinek vás naprosto ohromí! Skvěle se hodí na jakýkoli večírek a navíc je jednoduchá na přípravu. Tak si ji s námi pojďte upéct!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
 - 1 střední jablko, oloupané a nakrájené na malé kostičky
 - 1/4 střední žluté cibule, jemně nakrájené
 - 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
 - 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
 - 1 až 2 silné plátky chleba (dost na 1/2 šálku strouhanky)
 - 1 lžíce dijonské hořčice
 - 1/8 lžičky soli, plus více podle chuti
 - 1/8 lžičky pepře a více podle chuti
 - 1 vepřová panenka, o hmotnosti cca 500 – 600 g
 - 8 až 10 proužků slaniny, nakrájených na poloviny
 
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
 - Připravte si pečící plech s okrajem.
 - V pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
 - Přidejte nakrájené jablko, cibuli, rozmarýn a tymián a vařte 7 až 9 minut, nebo dokud vše nezměkne.
 - Mezitím mixujte plátky chleba v kuchyňském robotu, dokud nevytvoříte hrubou strouhanku.
 - Měli byste mít asi 1/2 šálku strouhanky.
 - Pánev s cibulí a jablky stáhněte z ohně a vmíchejte strouhanku, hořčici, sůl a pepř.
 - Nechte krátce vychladnout.
 - Vyřízněte hlubokou podélnou štěrbinu ve středu panenky a zastavte se asi 1 cm od spodní části panenky.
 - Otevřete ji jako knihu.
 - Zakryjte kouskem potravinářské fólie a paličkou nebo válečkem na maso jemně klepejte, dokud nebude mít stejnoměrnou tloušťku.
 - Jablečnou nádivku rozprostřete v řadě podél středu masa.
 - Okraje masa spojte, aby se vrátilo do původního tvaru.
 - Zajistěte párátky.
 - Plátky slaniny položte na prkénko a mírně je překryjte.
 - Navrch položte panenku párátky nahoru.
 - Odstraňte párátka a plátky slaniny obalte kolem vepřového masa, abyste vytvořili poleno.
 - Na plech položte panenku, slaninou švem dolů.
 - Pečte 20 až 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu masa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina není hnědá a křupavá.
 - Pokud je maso hotové dříve, než slanina zhnědne, umístěte panenku na 3 až 5 minut do trouby pod gril, aby se slanina osmahla.
 - Bezpečná teplota vepřového masa: Jaká je teplota vařeného vepřového masa?
 - Před nakrájením na plátky nechte panenku 10 minut odpočinout.
 - Pokud chcete, podávejte se šťávou z pánve.
 

Máme pro vás i další lahodné recepty na vepřovou panenku. Vyzkoušejte je všechny!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček