Připravte si tento velkolepý máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami. Překvapivě je i snadný na přípravu a vaše rodina i hosté ho budou milovat!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 240 g hladké mouky
 - 2 lžičky prášku do pečiva
 - 1/2 lžičky jedlé sody
 - 1/2 lžičky soli
 - 110 g másla, změklého
 - 200 g krupicového cukru
 - 2 velká vejce, pokojové teploty
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 170 g zakysané smetany
 
Na náplň:
- 450 g smetany ke šlehání
 - 200 g krupicového cukru
 - 1 balení ztužovače šlehačky
 - 340 g mascarpone
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
 - 2 lžíce pomerančového likéru (volitelně)
 - 900 g jahod zbavených listů
 
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
 - Vymažte tukem 23 cm dortovou pružinovou formu.
 - Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
 - Ve velké míse šlehejte máslo a cukr, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
 - Jedno po druhém zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno misky a krátce promíchejte, aby se začlenily všechny lepkavé zbytky.
 - Vmíchejte vanilkový extrakt.
 - Do těsta přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí.
 - Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
 - Dort pečte 40 až 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
 - Vyjměte dort z trouby a nechte 10 minut chladnout.
 - Přejeďte tenkou čepelí kolem okrajů, abyste jej uvolnili ze stran, poté odepněte formu a vyjměte dort.
 - Přesuňte jej na mřížku, aby zcela vychladl.
 - Šlehejte hustou smetanu, dokud se vám nevytvoří měkké vrcholy.
 - Smíchejte 70 g cukru se ztužovačem šlehačky a přidejte do smetany.
 - Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
 - Odeberte 1 a 1/2 šálku šlehačky a dejte stranou na ozdobení vršku.
 - V samostatné misce vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kůrou a likérem do hladka.
 - Do mascarpone směsi vmíchejte šlehačku.
 - Zoubkovaným nožem rozřízněte dort vodorovně na polovinu.
 - Odstraňte horní polovinu a dejte ji stranou.
 - Vraťte spodní polovinu na dno formy.
 - Nasaďte na dort boky formy a uzavřete kolem dortu.
 - Jahody nakrájejte svisle na poloviny a položte je na dort tak, aby se řezné strany dotýkaly stěn formy.
 - Střed dortu naplňte celými jahodami a vršky seřízněte tak, aby byly kratší než boky formy.
 - Na jahody rozetřete náplň.
 - Poklepejte formou o pracovní plochut, tím vyplníte případné mezery.
 - Přiklopte dort horní vrstvou, řeznou stranou dolů.
 - Vršek dortu potřete odloženou.
 - V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
 - Ihned podávejte!
 

Vyzkoušejte i naše další nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček