Jednou z nejznámějších českých polévek je játrová knedlíčková polévka. Ukážeme vám jednoduchý recept, jak udělat domácí kuřecí játrové knedlíčky od úplného základu. Tyhle jsou nejlepší v dokonalém kuřecím vývaru, připravte si rovnou jeden z našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 200 g kuřecích jater
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 60 g strouhanky
- 1 polévková lžíce másla
- ½ polévkové lžíce sušené majoránky
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Zbavte kuřecí játra všech viditelných bílých žilek.
- Vložte je do kuchyňského robotu a několik sekund mixujte.
- Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, vejce, sušenou majoránku, změklé máslo, sůl a mletý černý pepř.
- Znovu promíchejte.
- Směs přendáme do mísy, přidáme strouhanku. Míchejte, dokud se nespojí.
- Nechte směs uležet 30 minut. Směs může být tekutější, ale časem ztuhne.
- Tvarování játrových knedlíčků (2 způsoby):
- Pro krásně kulaté játrové knedlíčky: Směs vyklopte na pracovní plochu posypanou strouhankou. Ponořte ruce do vody. Odebírejte stejné množství směsi. Mezi dlaněmi válejte kouli o průměru asi 4 cm. Vhoďte je do vroucího vývaru. Rychle pokračujte v dalším tvarování knedlíčků.
- Pokud chcete játrové knedlíčky udělat rychle: Dvěma lžícemi namočenými ve vodě naberte směs a vytvarujte ji co nejvíce do kulata. Knedlíčky vhoďte do vroucího vývaru.
- Knedlíčky vaříme ve vroucím vývaru asi 5 minut.
- Během této doby vyplavou na povrch.
Pokud je směs na játrové knedlíčky i po 30 minutách stále příliš tekutá, přidejte lžíci nebo dvě strouhanky, promíchejte a nechte dalších 5 minut odpočívat.
Směs na játrové knedlíčky by měla být měkká, ne příliš tuhá. Jinak budou knedlíčky také tuhé a budou mít tendenci se při vaření rozpadat.
Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Vývar jim při varu sebere část chuti.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček