Tohle je naprosto perfektní zeleninové jídlo, kde výrazná chuť červeného zelí s vínem a kořením skvěle kontrastuje se sladkými batáty a smetanou. Dokonalost!
Co budete potřebovat
- 2 velké batáty
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 celý muškátový oříšek
Na červené zelí:
- 25 g kachního tuku
- 125 g cibule
- 5 g kmínu
- 4 hřebíčky
- 2 g jalovce
- 2 bobkové listy
- 250 ml červeného vína
- 100 ml jablečné šťávy
- 100 g velkých brambor
- 50 g medu
- 125 g másla
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Červené zelí dejte do cedníku, posypte 1 lžící soli a nechte hodinu odležet.
- Po hodině zelí opláchněte.
- Kachní sádlo rozpusťte ve velké žáruvzdorné pánvi na středním plameni.
- Přidejte cibuli, kmín, hřebíček, jalovec a bobkové listy a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
- Do pánve přidejte zelí, víno a jablečnou šťávu.
- Přikryjte pečícím papírem, přendejte do trouby a pečte 1 hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Přidejte brambory a pečte dalších 30 minut – brambory dodají zelí krémovou texturu.
- Vyjměte z trouby a vmíchejte med.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Do horké směsi vmíchejte máslo.
- Zvyšte teplotu trouby na 180 °C.
- Na zelí v pánvi položte kolečka sladkých brambor a pomalu zalijte smetanou.
- Posypte trochou muškátového oříšku a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Pečte 30–45 minut nebo dozlatova.
- Podávejte horké.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček