Existuje něco lepšího než rozpečený sýr? Nemyslím si! Vyzkoušejte tento luxusní zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru, který si hravě zvládne připravit i úplně začátečník.
Co budete potřebovat
- 1 velký květák (asi 1,3–1,4 kg), nakrájený na malé růžičky
 - 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
 - 70 g másla
 - 1 cibule, nakrájená nahrubo
 - 70 g hladké mouky
 - 1 lžička mleté hořčice
 - 750 ml mléka
 - 150 ml zeleninového vývaru
 - 150 g zralého čedaru, strouhaného, plus 2 polévkové lžíce navíc na posypání
 - 25g parmazánu, jemně nastrouhaného
 - 4 lžíce smetany na vaření
 - 2 lžíce jemně nasekané čerstvé plocholisté petrželky, plus navíc na ozdobu (volitelně)
 - ¼ lžičky mletého bílého pepře
 - sůl dle chuti
 - čerstvě mletý černý pepř dle chuti
 - 900 g brambor, oloupaných
 - 1 lžíce rostlinného oleje
 
Postup
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
 - Přidejte květák a přikryjte pokličkou.
 - Když se voda vrátí k varu, vařte jen 2 minuty.
 - Dobře sceďte a nechte v cedníku důkladně vyschnout v páře.
 - Bílé části jarní cibulky dejte do hrnce.
 - Přidejte máslo a cibuli a jakmile se máslo rozpustí, přiklopte poklicí a za občasného míchání vařte do změknutí.
 - Vmíchejte mouku s mletou hořčicí a postupně vmíchejte všechno mléko a vývar.
 - Vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
 - Sundejte z plotny a vmíchejte oba sýry.
 - Nechte je rozpustit.
 - Přidejte smetanu, petrželku, bílý pepř a ½ lžičky soli.
 - Omáčku smíchejte ve velkém pekáči s květákem.
 - Přidejte také zelené části jarní cibulky.
 - Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a přidejte celé brambory.
 - Vařte 15 minut, nebo dokud nejsou téměř uvařené.
 - Nechte okapat a až vychladnou, nakrájejte je na kolečka o tloušťce 5 mm.
 - Na květákovou směs navrstvěte brambory.
 - Předehřejte troubu na 200°C a potřete brambory olejem.
 - Vršek osolte a opepřete a poté pečte 30–40 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka pod ním nebude bublat.
 - Předehřejte troubu na funkci gril a navrch brambor nasypte extra čedar.
 - Nechte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a vršek krásně nezezlátne.
 - Pokud chcete, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček