Brambory s cuketou nakrájené na tenké plátky vytváří texturu, která se bude božsky rozplývat v ústech. Přidejte k tomu bohatou sýrovou omáčku, křupavou slaninu a máslovou drobenku a máte naprosto geniální pokrm, který ocení nejen vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 125 g uzené slaniny
 - 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
 - 1 malý řapík řapíkatého celeru, nakrájený na jemné kostičky
 - 1 velký stroužek česneku, nasekaný nadrobno
 - 25 g másla
 - 2 lžíce špaldové mouky
 - 1 šálek mléka
 - ½ šálku kuřecího vývaru
 - 75 g strouhaného čedaru
 - 1 lžička soli
 - 300 g cukety nakrájené na plátky o tloušťce 1 mm
 - 250 g brambor nakrájených na 1 mm silné plátky
 - olej
 
Na drobenku:
- 100 g cukety nastrouhané najemno
 - 50 g strouhaného čedaru
 - ½ šálku špaldové mouky
 - ¼ šálku ovesných vloček
 - 25 g másla, změklého
 - sůl dle chuti
 - pepř dle chuti
 
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
 - Čtvercovou zapékací misku o průměru 21 cm lehce vymažte tukem.
 - Ve velké pánvi rozehřejte na středně vysokém plameni trochu oleje.
 - Přidejte slaninu a opékejte ji z obou stran pár minut, dokud nezhnědne a z obou stran nebude křupavá.
 - Přendejte slaninu na papírovou utěrku, nakrájejte ji na kousky velikosti sousta a dejte stranou.
 - Přidejte 1 lžíci vody do pánve, kde jste si ponechali tuk ze slaniny a vraťte plamen na střední teplotu.
 - Přidejte cibuli, česnek, sůl a řapíkatý celer.
 - Vařte za občasného míchání 10 minut.
 - Přidejte máslo a po rozpuštění vmíchejte špaldovou mouku.
 - Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
 - Vmíchejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut.
 - Sundejte z plotny a promíchejte s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem.
 - Ve velké míse smíchejte plátky cukety a brambor.
 - Přidejte kapku oleje a promíchejte rukama, aby se vše obalilo.
 - Položte třetinu směsi cukety a brambor na dno připravené zapékací mísy.
 - Na zeleninu nalijte třetinu omáčky.
 - Opakujte dvakrát, dokud vše nespotřebujete.
 - Smíchejte všechny ingredience na drobenku v malé misce (kromě másla).
 - Rukama do směsi vetřete máslo, aby vám vznikla drobivá směs.
 - Rovnoměrně rozdrobte přes vršek pokrmu ke gratinování a lehce pokapejte olejem.
 - Zabalte zapékací mísu do alobalu a pečte 30 minut.
 - Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a drobenka pěkně nezhnědne.
 - Podávejte horké.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček