Rybí polévka je tradičním maďarským pokrmem, který pochází z regionu Szeged. Je pro ní typické, že si jí rybáři připravují na otevřeném ohni podél maďarských řek. Zkušení rybáři, říkají, že tajemství tohoto receptu, tví v tom ho připravit ihned po výlovu a z různých ryb, jak malých, tak i velkých.
Co budeme potřebovat
- 2 kg různých sladkovodních ryb (kapr, štika a okoun)
- 3 cibule (nakrájené na plátky)
- 1-2 litry vody
- lžíce sladké uzené papriky
- lžička pálivé papriky
- kostka rybího bujonu
- 2 lžičky soli
Postup
- Ryby očistíme a umyjeme ve studené osolené vodě.
- Cibuli nakrájíme na velké plátky.
- Dno hrnce pokryjeme nakrájenou cibulí a poté přidáme kusy ryb.
- Vrstvy cibule a ryb střídáme, dokud nám nedojdou.
- Do hrnce přidáme 1-2 l vody, aby byl obsah v hrnci zcela zakrytý.
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu, aby se polévka stále vařila.
- Rybí polévku okořeníme paprikou a solí a přidáme bujon.
- Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme jí 30–40 minut, nebo dokud se rybí kousky nerozpadají a nedají se vidličkou rozdrobit.
- Důležité je halaszle nemíchat, pouze když je potřeba hrncem jemně zatřást.
- Z polévky vyndáme rybí kousky a přendáme je do velké mísy.
- Rybí polévku přecedíme přes síto a všechny pevné části vyhodíme.
- Rybí maso podle potřeby rozdrobíme na malé kousky.
- Do polévkových talířů nejdříve naservírujeme maso a až poté ho přeléváme přecezenou rybí polévkou.
Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.
Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.
Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček