Vepřové maso naplněné k prasknutí kyselým zelím a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnejte si ho společně s omáčkou, kterou připravíte zároveň s tímto pokrmem a šťouchaným bramborem.
Co budeme potřebovat
Na závitky
- 1 kg vepřové kýty
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného bůčku (nakrájený na kostičky)
- 150 g sádla
- 300 ml vývaru
- 50 g hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Cibule (nakrájená nadrobno)
Na brambory
- 1 kg brambor
- 2 lžíce másla (nebo sádla)
- 1 svazek jarní cibulky
- Hrst petrželky (nasekané)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Maso nakrájíme na plátky
- Poté ho lehce naklepeme, osolíme a opepříme
- ⅔ zelí smícháme s nakrájeným bůčkem
- Zelnou směs rozdělíme do středu každého plátku
- Ten pak zabalíme, jako kdybychom balili španělské ptáčky
- A každý balíček ovážeme provázkem
- Závitky naskládáme do pekáče
- Lehce je podlijeme vodou a vložíme do trouby
- V troubě je pečeme přibližně 40 minut, dokud nejsou dostatečně měkké
- Mezitím si na 100 g sádla do zlatova opečeme cibulku
- Poté přidáme vývar (viz TIP)
- Přidáme zbytek zelí a pokračujeme ve vaření asi 5 minut
- Na zbylých 50 g sádla zpěníme mouku a mícháme jí, dokud nám nezrůžoví
- Moukou zahustíme omáčku, kterou vaříme další minutu
- Do hrnce se zelím přidáme hotové závitky a necháme je zde vařit dalších 5 minut, aby se chutě propojily
- Vedle v hrnci si ve vroucí osolené vodě uvaříme brambory
- Ty posléze společně s máslem rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou a nasekanou petrželkou
Buď použijeme 300 ml vývaru, anebo 150 ml vývaru společně se 150 ml šťávy, která se nám vypekla ze závitků.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček