Tento luxusní recept na tak trochu netradiční rizoto si oblíbíte! Naučíme vás, jak čirok uvařit tak, abyste měl tu skvělou hustou, krémovou konzistenci, na kterou jste u klasického rizota zvyklí. Skvěle se hodí jako příloha například ke grilované rybě, pečenému kuřeti či dušenému masu.
Ingredience
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového, pokud připravujete vegetariánský pokrm)
 - 5 šálků vody
 - 1 lžíce másla
 - ½ šálku nasekané šalotky
 - 1,5 šálku zrn bílého čiroku, namočených přes noc
 - ½ šálku suchého bílého vína (jako je Sauvignon Blanc)
 - 1 šálek nastrouhaného parmezánu
 - 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
 - sůl na dochucení
 - pepř na dochucení
 - strouhaný čerstvý muškátový oříšek, podle chuti
 
Postup
- Smíchejte vývar a vodu v hrnci, přiveďte zakryté k varu na středním plameni, poté snižte na plamen na středně nízký a pokračujte ve vaření.
 - V hrnci na polévku rozehřejte máslo.
 - Přidejte šalotku a restujte do změknutí, 3 minuty.
 - Přidejte čirok a vařte za stálého míchání asi 3–4 minuty.
 - Vmíchejte 1 šálek teplé směsi vývaru a vody do čiroku a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá, 15 minut.
 - Vmíchejte další 1,5 šálku teplé vývarové směsi, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
 - Odkryjte hrnec a vařte za stálého míchání 1 minutu, poté vmíchejte další 1,5 šálku směsi vývaru; zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
 - Opakujte proces přidávání vývaru, vaření a míchání, dokud nespotřebujete veškerou směs vývaru a vody a čirok nebude jemný a krémový, asi ještě 45 minut.
 - Do rizota vmíchejte víno a za stálého míchání vařte asi 4 minuty do krémova.
 - Vmíchejte parmezán a rozmarýn, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně dalším rozmarýnem.
 - Podávejte posypané parmazánem jako samostatné jídlo nebo jako skvělou přílohu k masu či rybě.
 

Máme pro vás i skvělé a zdravé recepty na kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách. Inspirujte se!

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček