Pokud trpíte záplavou borůvek z vaší zahrádky, není nic lepšího než si upéct nějakou sladkost, jako například tento tradiční moravský koláč.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
 - 125 ml mléka (vlažného)
 - 75 g másla
 - 20 g droždí
 - 40 g cukru
 - Žloutek
 
Na náplň
- 300 g borůvek
 - 250 g tvarohu
 - Žloutek
 - Vanilkový cukr
 
Na drobenku
- 80 g másla (změklého)
 - 100 g cukru
 - 100 g hrubé mouky
 
Na potření
- Lžíce rumu
 - 50 g másla (rozpuštěného)
 
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
 - Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli
 - V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko
 - Přidáme nadrobené droždí a lžičku cukru
 - Zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít, na teplém místě, kvásek
 - Když je kvásek hotový, přidáme k němu zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme těsto
 - Těsto musí být hladké a nesmí lepit
 - Mísu s těstem zakryjeme, přeneseme na teplé místo a necháme kynout
 - Mezitím si připravíme náplň, drobenku a směs na potření frgálu
 - Rozpuštěné máslo smícháme s rumem a dáme stranou
 - Tvaroh si vyšleháme se žloutkem a vanilkovým cukrem
 - Borůvky omyjeme, očistíme a vysušíme
 - Na drobenku společně pomačkáme změklé máslo, mouku a cukr
 - Když je těsto dostatečně vykynuté, tak ho přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme ho do tvaru koláče
 - Na koláč nejprve navrstvíme tvarohovou náplň, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřeme
 - Poté přidáme borůvky a nakonec frgál zasypeme drobenkou
 - Koláč přendáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou
 - Ještě horký frgál po obvodu potřeme připravenou směsí másla a rumu
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček