Tento řecký recept na jehněčí burger (Biftekia) je jako z jiného světa! Chutný, šťavnatý a osvěžující zároveň! Řecké burgery jsou prokládané fetou, česnekem, koprem, mátou, římským kmínem a oreganem, grilované do šťavnaté dokonalosti a poté doplněné hummusem z pečené červené papriky (nebo vyzkoušejte naší klasickou recepturu hummusu z cirzny), sušenými rajčaty, okurkami, nakládanou červenou cibulí, rajčaty, rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, kterou si nechcete nechat ujít.
Co budeme potřebovat
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vejce
- 60 g strouhanky
- Lžíce citronové šťávy
- Lžíce balzamikového octa
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
- Lžíce mletého čerstvého kopru
- Lžíce nasekané čerstvé máty
- Lžíce mletého čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 ½ lžičky soli
- Lžička uzené papriky
- Lžička mletého kmínu
- 1 kg mletého jehněčího (nebo jiného mletého masa – hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí viz TIP)
Na přílohu
- 6 burgerových housek
- Hummus z pečené červené papriky
- Nakrájená sušená rajčata
- Baby rukola
- Tzatziki (inspirujte se recepty výše)
- Okurka (nakrájená na plátky)
- 4 rajčata (nakrájená na plátky)
- Nakládaná červená cibule
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artyčoky
Postup
- Jako první si připravíme recept na tzatziki podle našeho postupu, aby se měly čas vychladit
- Cibuli nahrubo nastrouháme do velké mísy
- Poté přidáme všechny zbývající ingredience na burger placičky, kromě mletého jehněčího masa a dobře promícháme
- Nakonec přidáme jehněčí maso a rukama směs promícháme, aby se ingredience spojily
- Velký plech vyložíme pečicím papírem
- Masovou směs rozdělíme na 6 stejných placek
- Uprostřed každé placičky vytvoříme mělkou prohlubeň tak
- Placičky zakryjeme plastovým obalem a dáme do lednice alespoň na 30 minut
- Pro přípravu hamburgerů na pánvi si zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na střední teplotu
- Postupně na rozpálenou pánev přidáváme placičky a pečeme asi 4–6 minut z každé strany
- Masové placky vyndáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 5 minut odpočívat
- Pro přípravu placek na grilu si zahřejeme gril na 200 – 220 stupňů se zavřeným víkem
- Po zahřátí gril vyčistíme a namažeme rostlinným olejem
- Přidáme placičky a gril přikryjeme
- Vaříme dohněda asi 3–5 minut
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečeme dalších 3-5 minut
- Přendáme je na talíř a přikryjeme fólií a necháme 5 minut odpočívat
- Hamburgerové bulky rozřízneme a potřeme změklým máslem
- Položíme na gril nebo pánev a opékáme asi minutu dozlatova
- Na sestavení burgeru začneme s vrstvou hummusu, spoustou nakrájených sušených rajčat, rukolou, masovými placičkami, domácí tzatziki omáčkou, rajčaty, okurkami a nakládanou červenou cibulkou
- Přiklopíme a podáváme
Čím můžeme jehněčí maso nahradit?
Mix mletého masa: Mleté maso hovězí a vepřové maso v poměru 80:20 je optimální pro dokonalou chuť, šťavnatost a perfektní texturu. Mletý mix lze snadno v každém obchodě s masnými výrobky. Čím je maso čerstvější, tím bude biftekia křehčí a chutnější.
Mleté vepřové, krůtí, kuřecí: Tyto typy mas jsou libovější než jehněčí nebo hovězí, takže do směsi mletého masa možná budete chtít přidat další lžíci olivového oleje, aby hamburgery nebyly suché.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček