Krůtí stehýnka dušená se zeleninou v jablečném moštu jsou snadná na přípravu a zároveň se jedná o výtečnou záležitost, kterou si oblíbí celá vaše rodina!
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 krůtí stehna
- 115 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na cca centimetrové kostky
- 2 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kostky
- 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na centimetrové kostky
- 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 šálky jablečného moštu
- 1–1 a ½ šálku krůtího vývaru
- 1 bobkový list
- 2 celé hřebíčky
- 2 snítky tymiánu
- sůl a čerstvě drcený pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
- Zahřejte široký hrnec s těžkým dnem vhodný do trouby na středním až středně vysokém plameni.
- Krůtí stehna osušte a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte do hrnce olej a poté krůtí stehna.
- Vařte asi 8-10 minut na první straně nebo dokud dobře nezhnědnou.
- Otočte a vařte dalších 10–15 minut, nebo dokud ze všech stran nebudou krásně zlaté.
- Odstraňte z pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte do hrnce pancettu.
- Vařte celkem 10–15 minut, teplotu upravujte podle potřeby, nebo dokud se tuk nerozpustí a pancetta nebude křupavá.
- Vyjměte pancettu z pánve pomocí děrované lžíce.
- Nechte si v hrnci zbylý tuk.
- Přidejte do hnrce mrkev, řapíkatý celer a cibuli.
- Dochuťte solí.
- Restujte na středním plameni za občasného míchání asi 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
- Přidejte krůtu a pancettu zpět do hrnce.
- Zalijte jablečným moštem a dostatečným množstvím vývaru, aby tekutina dosahala do ⅔ krůtích stehen.
- Přidejte bobkový list, hřebíček a tymián.
- Přikryjeme poklicí a dejte do trouby.
- Pečte 45 minut, odkryjte a pečte dalších 15–20 minut, nebo dokud nejtlustší část krůtího masa nezaznamená na teploměru 70 °C.
- Krůtí stehýnka přendejte na talíř a zakryjte alobalem, aby zůstala teplá.
- Tekutinu z dušení přeceďte.
- Zeleninu a pancettu nevyhazujte, nechte si ji k servírování.
- Lžící odstraňte tuk z horní části zcezené tekutiny.
- Přecezenou tekutinu vraťte do hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte do zhoustnutí a zredukujte asi na 2 šálky.
- V případě potřeby dokořeňte.
- Krůtí stehýnka podávejte s omáčkou a odloženou zeleninovou směsí.
- Jako příloha je skvělá bramborová kaše.
- Užijte si to!


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček