Pokud dodržíte všechny postupy popsané v tomto receptu, bude pro vás odměnou lahodný čokoládový zákusek, který bude chutnat skoro jako z cukrárny Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, protože originální receptura dortu je již skoro po 200 let držená v tajnosti.)
Na korpus
- 130 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
- vanilkový lusk (možné nahradit extraktem z vanilky)
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 100 g cukru krystal
- 140 g hladké mouky
- 200 g meruňkového džemu
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
Na ozdobení
- neslazená šlehačka na ozdobu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170°C.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Ve vodní lázni rozpustíme 130 g čokolády s cukrem krystal.
- Necháme jí mírně vychladnout.
- Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkou.
- Mícháme, dokud se v těstě neobjeví bublinky.
- Oddělíme bílky od žloutků.
- A do máslové směsi vmícháme pouze žloutky.
- Když jsou žloutky dobře propojené s máslovou směsí, začneme přimíchávat rozpuštěnou čokoládu.
- Vyšleháme bílky s cukrem do pevné konzistence.
- Poté opatrně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí.
- Na vzniklou směs prosejeme mouku.
- Všechny ingredience opatrně smícháme.
- Těsto přelijeme do dortové formy a uhladíme jeho povrch.
- Dort pečeme přibližně 10 – 15 minut na středním roštu.
- Dvířka trouby musí být mírně pootevřená (na šířku prstu).
- Po uplynutí 15 minut troubu zavřeme a pečeme dalších 50 minut.
- Když je dort hotový, vyjmeme ho z trouby a povolíme dortovou formu.
- Vyklopíme ho na kovovou mřížku a necháme ho 20 minut chladnout, poté sundáme pečící papír a necháme ho zcela vychladnout.
- Dort rovnoměrně rozřízneme na polovinu.
- Meruňkový džem zahřejeme a rozmícháme dohladka.
- Potřeme jím obě poloviny dortu, položíme jednu na druhou a džemem potřeme i strany dortu.
- Na polevu si připravíme do hrnce 125 ml vody a do ní přidáme moučkový cukr.
- Směs vaříme při vysoké teplotě asi 5 minut.
- Cukerný sirup sundáme z plotny a necháme ho vychladnout.
- Čokoládu nakrájíme na malé kousky a postupně zamícháváme do sirupu.
- Musí vzniknout hustá poleva.
- Ještě vlažnou polevu nalijeme na povrch dortu a rychle jí rovnoměrně rozetřeme.
- Polevu musíme nechat několik hodin tuhnout.
- Sacher dort podáváme ozdobený šlehačkou.

Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.

 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček