Věřte, že tahle olejová buchta s jablky vám vezme vítr z plachet a budete muset mít hodně pevnou vůli, aby se po ní hned nezaprášilo a neskončila ve vás na posezení. Je naprosto luxusní s kousky oblíbeného ovoce a polevou, která tento moučník dovedla k naprosté dokonalosti.
Ingredience:
Korpus:
- 100 g rozinek (Sultánky)
- 240 ml vody
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g pohankové mouky
- 95 g celozrnné mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3 velká jablka (nejlépe odrůda Granny Smith)
- 200 g třtinového cukru
- 160 ml extra panenského olivového oleje
- 2 vejce + 2 vaječné bílky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 100 g nesoleného čerstvého másla
- 120 g hnědého cukru
- 60 ml javorového sirupu
- 220 g smetanového sýru
Poleva:
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do hrnce nalijeme 2/3 vody a přihodíme rozinky. Při nízké teplotě přivedeme k varu a vaříme, až se všechna voda odpaří. Poté odložíme stranou.
- V míse smícháme všechny druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm.
- Poté nasypeme do nádoby kuchyňského robota cukr, přidáme olivový olej, celá vejce, vanilku a citronovou kůru.
- Zapneme na střední stupeň a šleháme po dobu 7 minut, aby byla směs pěkně světlá, hustá a zdvojnásobila svou velikost.
- Nádobu si postavíme na linku, přisypeme suché přísady a opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale zároveň zůstalo těsto pěkně nadýchané.
- Nakonec přidáme nakrájená jablka, rozinky, zbývající 1/3 vody a pomalu zamícháme.
- Vaječné bílky dáme do malé misky a našleháme, aby vznikl sníh, který jemně vmícháme do směsi.
- Hotové těsto přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 60 minut. Špejlí zkontrolujeme buchtu uprostřed, a pokud se ještě těsto lepí, pečeme dalších 10 – 15 minut.
- Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím nachystáme polevu.
- Změklé máslo, hnědý cukr a javorový sirup dáme do nádoby robota a šleháme, dokud není hmota lehká a nadýchaná.
- Poté přidáme po kouskách smetanový sýr, který postupně zašleháme. Nakonec pustíme na střední stupeň asi na 2 minuty, aby byla poleva krásně hladká.
- Vychladlý dort vyjmeme z formy a na povrch rovnoměrně rozetřeme polevu. Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády nebo také kokosem, ale není to nutné.


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček