Když se sejde skořice, hřebíček, melasa a zázvor, vždycky z toho kouká něco hodně voňavého, nadýchaného a lahodného. Což platí také o této luxusní pochoutce.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 hrnek strouhané cukety
- 1 hrnek strouhané mrkve
- 1/2 hrnku mandlového oleje
- 1/2 hrnku melasy
- 2 větší vejce
- 1 a 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek horké vody
Na dokončení:
- cukr
- čokoládová poleva
- citronová poleva
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175 – 180 stupňů a formu vymažeme mandlovým olejem.
- Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, sůl, nové koření, hřebíček a zatím odložíme stranou.
- Do jiné misky dáme mandlový olej, hnědý cukr, vejce, melasu, zázvor a našleháme.
- Přimícháme mrkev s cuketou, a nakonec po částech vmícháme směs mouky střídavě s horkou vodou.
- Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme ho do připravené formy a pečeme, až dokud není špejle po vyzkoušení ve střední části čistá a těsto nelepí.
- Hotový perník vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odstát, teprve potom vyjmeme z formy.
- Můžeme jej pocukrovat, polít čokoládovou či citronovou polevou, nebo nechat tak jak je.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček