Nejlepší, jednoduchý dort z Texasu, který je tvořen z tenkého kakaového korpusu a pokrývá ho teplá čokoládová poleva. Ideální na večírek! A můžete si ho okořenit i špetkou chilli koření, aby měl říz.
Ingredience
- 1 šálek vody
 - 1 šálek másla
 - 3 lžíce kakaa
 - 2 šálky hladké mouky
 - 2 šálky krystalového cukru
 - 1 čajová lžička jedlé sody
 - 1/2 čajové lžičky soli
 - 1/2 šálku zakysané smetany
 - 2 velká vejce
 - 1 čajová lžička vanilkového extraktu
 - 6 lžic mléka
 - 3 lžíce kakaa
 - 1/2 šálku másla
 - 3 a 3/4 šálku práškového cukru
 
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte plech či dortovou formu máslem.
 - V menším hrnci na středním ohni nechte přivést k varu vodu.
 - K vodě přidejte kakao i máslo a vše míchejte.
 - Mezitím v samotné misce smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl.
 - V další menší misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku.
 - Do směsi s moukou přidejte směs ze zakysané smetany, vajec a vanilky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
 - Jakmile je čokoládová směs v hrnci vroucí, odstavte ji z ohně a nalijte do těsta. Míchejte, dokud se nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
 - Nalijte těsto do připravené formy či plechu a stěrkou uhlaďte, aby byla rovnoměrně rozptýlena.
 - Pečte v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut nebo do ztuhnutí těsta.
 - Když je dort zhruba v polovině pečení, připravte si poolevu.
 - Přidejte do hrnce mléko, kakao a máslo. Přiveďte směs k varu.
 - Jakmile se směs vaří, odstavte jej z ohně a vmíchejte práškový cukr ručním mixérem, abyste se zbavili hrudek.
 - Horkou polevu nalijte na horký dort.
 - Špachtlí jej rovnoměrně rozetřete po korpusu.
 - Před podáváním nechte polevu alespoň na 10 minut ztuhnout.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček