Máte rádi palačinky, lívance či vafle? S tímto lahodným sirupem bude váš oblíbený pokrm ještě neodolatelnější. Sirup slouží také jako skvělé dochucení čaje.
Ingredience
- 1,5 šálku pampeliškových květů
- 3 šálky vody
- 2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla
- ¼ šálku medu (volitelně)
- čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu
Postup
- Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce.
- Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý.
- Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou.
- Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu.
- Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat.
- Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
- Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron.
- Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu.
- Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.

Zaujal vás recept na pampeliškový sirup? Pak vyzkoušejte také jednoduchý recept na bezový sirup.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček