Tyto tenké palačinky z bramborového těsta, které se pečou nasucho na pánvi, jsou lahodnou a zároveň levnou pochoutkou, kterou si hravě připraví snad každý.
Ingredience (na 15 kusů)
- 600 g brambor vařených ve slupce
 - 200 g hladké mouky
 - špetka soli
 
Postup
- Nejprve uvařte brambory ve slupce (trvá to přibližně 20 minut).
 - Nechte je vychladnout.
 - Poté brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte.
 - Postupně přidávejte hladkou mouku podle potřeby.
 - Množství mouky záleží na druhu brambor.
 - Bramborové těsto by mělo být vláčně, ne příliš tuhé, jinak budou lokše suché a tvrdší.
 - Do těsta přidáme také špetku soli.
 - Z těsta vytvarujte delší válec (podobný jako knedlík), který nakrájejte na cca 15 koleček, silných tak 2 – 3 mm.
 - Pomáhejte si moukou, aby se vám lokše při tvarování nelepily na desku.
 - Velikost lokše záleží na velikosti pánve.
 - Pečte na kvalitní rozpálené pánvi bez přidání tuku, z každé strany tak dlouho, dokud se na nich neobjeví malé skvrny sépiové barvy.
 - Pánev průběžně čistěte od zbylé mouky papírovým ubrouskem.
 - Upečené lokše pokládejte postupně na sebe.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček