Tento řecký recept je opravdu výtečný. Užijte si výraznou chuť masa s luxusní krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingredience
- 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
- 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400 g hovězího a 400 g jehněčího mletého masa)
- 420 g drcených rajčat z plechovky
- 1 čajová lžička mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého nového koření
- 1 čajová lžička sladké papriky
- bylinky podle chuti (čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka atd.)
- sůl
- pepř
Bešamel:
- 75 g másla
- ⅓ šálku hladké mouky
- 2 šálky mléka
- špetka soli a bílého pepře
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Lilek nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte vypotit asi 15 minut. Poté slijte přebytečnou vodu a osušte pomocí čisté utěrky.
- Plátky lilku opékejte po dobu 2–3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědnou.
- Upečený lilek následně přendejte na talíř a nechte vychladnout.
- Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte mleté maso a promíchejte jej s cibulkou. Po osmahnutí masa dochuťte solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidejte drcená rajčata.
- Přiveďte k varu a snižte teplotu.
- Duste přibližně 30 minut, do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
- Mezitím si připravte bešamel.
- V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte mouku a, za stálého míchání, vytvořte jíšku, kterou, asi 1–2 minutky, vařte, aby omáčka nechutnala po mouce.
- Postupně přilévejte do jíšky mléko a vše rozšlehejte.
- Snižte teplotu a nechte probublávat, dokud bešamel nezhoustne. Bešamel by se neměl úplně vařit.
- Osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vše promíchejte a odstavte z tepla.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Zapékací mísu nebo pekáč vymažte olivovým olejem a začněte s vrstvením. Vždy vkládejte nejprve lilek, maso a poté bešamel. Vrstvení opakujte, dokud je k dispozici materiál. Skončit byste měli přelitím bešamelu.
- Pečte přibližně 45 minut nebo dozlatova.
- Svou povedenou musaku s lilkem podávejte až 10 minut poté, co ji dopečete. Lépe se tak propojí chutě a pokrm se vám bude lépe porcovat.

Bešamel můžete použít nejen do musaky, ale také do receptů na lasagne.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček