Určitě znáte francouzskou cibulačku, ale jak chutná “houbovka” z této země? Krásně voní po česneku, křupe díky výborným krutonům a táhne se kvůli rozpuštěnému parmezánu. Pokud chcete něčím překvapit své hosty nebo rodinu u nedělního oběda, tenhle recept si určitě uschovejte.
Ingredience:
Na polévku
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 cibule
- 600 g žampionů
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l hovězího vývaru
- 2 lžíce balzamikového octa
- 150 ml vysokoprocentní smetany
- 2 bobkové listy
- 200 g strouhaného parmezánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- 1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
Na krutony
- 2 paličky česneku
- olivový olej
- 8 plátků kvalitního chleba
- sůl
Postup:
Polévka
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte olivový olej.
- Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Zlehka restujte, dokud houby nezměknou (zhruba 30 minut).
- Poté přidejte utřený česnek, cukr, sůl a pepř a restujte dalších 10 minut. Zasypte moukou a promíchejte.
- Přilijte vývar, promíchejte a vhoďte do polévky bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list).
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a lehce vařte po dobu 15 minut. Poté vypněte ohřev a přilijte smetanu. Míchejte, dokud polévka nezhoustne. Dosolte a dopepřete.
Krutony
- Zapněte troubu na 250°C. Vezměte česnekové palice a odřízněte z nich horní část (tu vyhoďte). Poté vložte česnek do mističky z alobalu a zalijte jej olejem. Posolte, alobal pevně uzavřete a nechte péct po dobu 30 – 40 minut.
- Poté vyjměte z trouby a nechte česnek a olej vychladnout.
- Mezitím nakrájejte chleba na kostičky. Ty pak potřete česnekovým olejem vzniklým při pečení a posypte solí. Takto upravené chlebové kostičky opečte na pánvi po dobu 5 až 10 minut. Hotové krutony pak smíchejte s rozmělněným upečeným česnekem.
Servírování
- Horkou polévku rozlijte do misek a posypte česnekovými krutony.
- Navrch krutonů nasypte parmazán tak, aby se lehce roztekl.
- Zasypte čerstvými bylinkami a podávejte.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček