Sladká tečka po dobrém obědě nebo dobrůtka na rodinnou oslavu. Tohle pečivo se hodí o svátcích i ve všední dny. Mák i ořechy jsou oblíbenou příchutí a zamiluje si je opravdu úplně každý.
Ingredience:
Na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g čerstvého nesoleného másla
- 80 g krystalového cukru
- 1 hrnek teplého mléka
- 5 lžičeksušeného droždí
- 1 lžička medu
- 2 vejce
Ořechová náplň:
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Horké mléko podle potřeby
Maková náplň:
- 200 mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- Horkou vodu dle potřeby
Na potření:
- 2 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce mléka
Postup:
- Ohřejeme mléko, přidáme droždí i med a mícháme, dokud se oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minut odležet na teplém místě.
- Ostatní suroviny dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubší konzistenci podobnou drobence na koláč.
- Přidáme hotový kvásek a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy/nádoby.
- Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
- Suroviny na ořechovou náplň kromě mléka dáme do mísy a začneme míchat. Pomalu přiléváme mléko, aby byla náplň hustší, ale zase ne až moc tuhá, zároveň však nesmí být řídká, aby nevytékala z rohlíčků ven.
- Těsto dáme na pomoučenou plochu a rozválíme na velký obdélník. Pokud máme menší vál, rozdělíme těsto na dvě části a vyválíme každou zvlášť.
- Když bude těsto hodně lepit, posypeme větším množstvím mouky.
- Rozdělte obdélník na pruhy o šířce cca 10–12 cm po celé délce. Podél celého dlouhého okraje navrstvěte u každého pruhu náplň a poté srolujte jako roládu.
- Nakrájejte na stejně široké kusy, zhruba tak 10 cm na šířku a spojte u všech válečků okraje, aby nevytekla náplň a vytvarujte do písmene C:
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutky smíchanými s mlékem a cukrem.
- Necháme ještě 30–40 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Pečeme cca 15–20 minut, záleží na troubě. Rohlíčky musí získat zlatavou až světle hnědou barvu.
- Po upečení je necháme vychladnout. Kdo chce, tak může ještě rohlíčky po vychladnutí pocukrovat, ale vynikající jsou i jen tak.


 
 Pánve
Pánve Vakuovače
Vakuovače SodaStream
SodaStream Digestoře
Digestoře Kávovary
Kávovary Domácí pekárny
Domácí pekárny Sušičky ovoce
Sušičky ovoce Malé kuchyňské spotřebiče
Malé kuchyňské spotřebiče Hrnce
Hrnce Trouby & varné desky
Trouby & varné desky Elektrické krby
Elektrické krby Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace Ochlazovače vzduchu
Ochlazovače vzduchu Drtiče odpadu
Drtiče odpadu Elektrické fritézy
Elektrické fritézy Odšťavňovače
Odšťavňovače Katalog ingrediencí
Katalog ingrediencí Bylinky
Bylinky Koření
Koření Plodiny
Plodiny Sýry
Sýry Houby
Houby Seznam éček
Seznam éček