Příprava: 95 minut
Vaření: 35 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 130 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 30 dkg hladké mouky
- 30 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg rozpuštěného tuku (může být i olej)
- 1 kostička droždí
- 2,5 dl mléka nebo vody
- sůl
- lžička cukru
Postup receptu
- Z droždí, cukru, lžíce mouky a mléka připravíme kvásek
- Do mísy si připravíme mouku, sůl do ní promícháním rozptýlíme, přidáme rozpuštěný tuk nebo olej a přilijeme vykynutý kvásek
- Zalijeme vlažným mlékem (ale stačí voda) a vypracujeme těsto, které dáme kynout na teplé místo
- Totéž těsto můžeme vypracovat v domácí pekárně, pouze droždí nahradíme sušeným
- Po vykynutí těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, vytvarujeme podlouhlé šišky a uložíme je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem
- Necháme asi 15 minut kynout, pak potřeme vlažnou vodou a vložíme do vyhřáté trouby
- Pečeme při 200 °C asi 35 minut