Tento koláč s příjemnou citronovou chutí a citronovou drobenkou je prostě neuvěřitelný! Skvěle funguje jako lahodná snídaně, dezert nebo jako úžasné pohoštění i pro tu nejnáročnější návštěvu.
Ingredience
Na drobenku:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
 - 1/2 šálku krystalového cukru
 - 1 lžíce citronové kůry
 - špetka soli
 - 1/2 šálku studeného másla, nakrájeného na kousky
 
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
 - ½ čajové lžičky jedlé sody
 - ¼ lžičky soli
 - 1/2 šálku změkčeného másla
 - 1 šálek cukru
 - 3 velká vejce, oddělená na žloutky a bílky
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - ½ čajové lžičky citronového extraktu
 - 1 lžíce citronové kůry
 - 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
 - 2 lžíce cukru
 - ¾ šálku citronového tvarohu (recept níže)
 - moučkový cukr na posypání
 
Na citronový tvaroh:
- ½ hrnku změklého másla
 - 2 hrnky cukru
 - 2 lžíce citronové kůry
 - 1 šálek čerstvé citronové šťávy
 - 4 velká vejce
 
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
 - V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémova.
 - Přidejte vejce po jednom, šlehejte, dokud se všechna nespojí.
 - Zašlehejte citronovou kůru a šťávu.
 - Mixujte na středně nízké rychlosti.
 - Směs bude vypadat sražená.
 - Přeneste směs do mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
 - Ohřívejte v mikrovlnné troubě 5 minut a po každé minutě promíchejte.
 - Poté ohřívejte ještě 1 až 2 minuty a promíchejte po každých 30 sekundách.
 - Na misku položte kousek igelitu a přitlačte jej přímo do tvarohu.
 - Dejte do lednice na 2 až 4 hodiny, nebo dokud tvaroh nevychladne a nezhoustne.
 - Předehřejte troubu na 175°C.
 - Postříkejte pekáč o rozměrech 23 x 23 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
 - Připravte si drobenku.
 - Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
 - Přidejte studené máslo a prsty ho vetřete do mouky.
 - Chce to několik minut vtírat, dokud není máslo zakomponované v mouce a textura téměř nepřipomíná písek.
 - Nyní si připravte těsto na koláč.
 - V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
 - V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr na vysoké rychlosti, dokud nebude směs krémová, asi 3 až 4 minuty.
 - Po jednom zašlehejte žloutky.
 - Přidejte extrakty a citronovou kůru a šlehejte, dokud se vše nespojí.
 - Vmíchejte polovinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
 - Vmíchejte řecký jogurt.
 - V míse vyšlehejte bílky elektrickým ručním mixérem do pěny.
 - Postupně přidávejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
 - Přidejte směs bílků do těsta na koláč.
 - Těsto rozetřete do vymazaného pekáče.
 - Nahoru navrstvěte citronový tvaroh a jemně jej vmasírujte nožem.
 - Posypte drobenkou celý koláč.
 - Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud tester vložený do středu nevyjde čistý.
 - Vyjměte z trouby a posypte horní část moučkovým cukrem.
 


Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček