Příprava: 60 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 6 
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg obraného uvařeného masa z hlavy
 
- 30-40 dkg vepřových jater
 
- 1/2 hrnku vývaru z masa
 
- 5 žemlí
 
- 2-3 stroužky česneku
 
- 1 cibule
 
- muškátový květ
 
- majoránka
 
- zázvor
 
- pepř
 
- sůl
 
- střívka
 
- špejle.
 
 
Postup receptu
- Uvařené maso nadrobno rozsekáme a umeleme
 
- Syrová játra a namočené vymačkané žemle umeleme a na vále promícháme se zázvorem, majoránkou, pepřem, muškátovým květem a česnekem utřeným se solí
 
- Je-li prejt příliš hustý, rozředíme jej vývarem z masa
 
- Střívka nakrájíme na kousky dlouhé asi 20 cm a na jedné straně je uzavřeme špejlí
 
- Do čtyř pětin je naplníme prejtem a uzavřeme špejlí i z druhé strany
 
- Jaternice dáme do vlahého vývaru z masa a přikryté je zvolna vaříme půl hodiny
 
- Uvařené jaternice opláchneme studenou vodou a necháme je na prkénku vychladnout
 
- Prejt můžeme také upéci ve vymazaném pekáčku v troubě a podávat s kysaným zelím a vařenými brambory