Domácí kváskový chleba

Domácí kváskový chleba
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 1

Kváskový chleba je nadmíru dobrý a hlavně zdraví prospěšný. Jasně, že klasické droždí, které zakoupíme v obchodě konkurenci nemá. 

INGREDIENCE

  • 10 g startovacího kvásku
  • 1 a ⅓ hrnku vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrnky chlebové mouky 

POSTUP

  • Ze startovacího kvásku si odebereme 10 gramů, přidáme k němu 25 g vody a 25 g mouky, smícháme a necháme kynout do dvojnásobného objemu. 
  • Zabere to 4-12 hodin. 
  • Hotový kvásek si dáme do mísy, přidáme k němu vodu, mouku, sůl a těsto důkladně zpracujeme. 
  • Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. 
  • Poté si těsto na pomoučeném vále roztáhneme a složíme jako zavinovačku. 
  • Následně jej přeložíme ještě na polovinu a vytvarujeme kouli. 
  • Necháme opět kynout 30 minut. 
  • Tento proces ještě opakujeme jednou až dvakrát. 
  • Odteď necháme chléb fermentovat 7-10 hodin při pokojové teplotě. 
  • Měli bychom vidět, jak těsto krásně bublá a znásobuje svůj objem. 
  • Bochník ještě naposled vytvarujeme do koule, kterou vymačkáme, aby vylezly přebytečné bubliny. 
  • Necháme kynout další hodinu a půl již v nádobě vyložené pečicím papírem. 
  • Plech nebo hrnec, může být litinový nebo smaltovaný, si dáme do trouby nahřát. 
  • Do horkého hrnce pak opatrně vyklopíme bochník chleba, který pak ještě ostrým nožem nařízneme uprostřed.
  • Pečeme na 230°C asi 25-30 minut.
Domácí chléb z počátečního kvásku.
bbc.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.