Dušené husí droby, luxusní vývar, sušené ovoce a hřejivé koření dohromady vytváří jedinečnou kombinaci, kterou si zamilujete! Servírujte s domácími knedlíčky a máte úžasnou sváteční polévku.
INGREDIENCE
Na polévku:
- 1 kg husích nebo kachních drobů (jako jsou krky, křídla, žaludky a srdce, ale ne játra)
 - 6 šálků vody
 - 3 nebo 4 celé hřebíčky
 - 1 lžička sušené majoránky
 - 2 celé bobkové listy
 - sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
 - 2 lžíce kachního tuku nebo másla
 - 1 velká cibule nakrájená na plátky
 - 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený
 - 1 celá mrkev, oloupaná a nakrájená
 - 1/4 šálku rozinek
 - 1/4 šálku sušených brusinek
 - 10 celých sušených švestek zbavených pecek a rozpůlených
 - 3 lžíce jablečného octa
 - 2 lžičky cukru
 
Na knedlíčky:
- 1 kg moučných brambor
 - 2 lžíce rozpuštěného kachního tuku nebo másla
 - 1 kachní nebo slepičí vejce, lehce rozšlehané
 - 1/4 šálku strouhanky
 - 1 lžíce soli
 - 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
 - cca 1/2 šálku hladké mouky
 
POSTUP
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte droby a přiveďte k varu.
 - Nezapomeňte sbírat pěnu.
 - Přidejte hřebíček, majoránku a bobkové listy a špetku soli.
 - Přikryjte, nechte vařit na mírném plameni, a vařte 2 až 4 hodiny, dokud maso nezačne opadávat z krku a křídel.
 - Mezitím ve velké pánvi rozehřejte kachní sádlo.
 - Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte, aby zkaramelizovala.
 - Bude to trvat asi 20 minut.
 - Jakmile je pěkně opečená, vypněte oheň a odstavte.
 - Během vaření polévky vypracujte těsto na knedlíky.
 - Předehřejte troubu na 200 °C.
 - Každou bramboru propíchejte po celém těle hroty vidličky a poté je potřete kachním sádlem.
 - Brambory vložte na mřížku do trouby a pečte 1 hodinu.
 - Vyjměte je z trouby, rozlomte, aby se uvolnila pára, a nechte 15 až 30 minut vychladnout.
 - Uvařené brambory oloupejte a v míse rozmačkejte vidličkou.
 - Přidejte vejce, strouhanku, sůl, muškátový oříšek a mouku a promíchejte.
 - Těsto nehněťte jako těsto na chleba, knedlíčky by byly velmi těžké.
 - Dejte stranou.
 - Jakmile je maso měkké, vypněte sporák a vylovte žaludky, srdce, krky a křídla.
 - Nakrájejte nahrubo žaludky a srdce a stáhněte všechno maso z krků a křídel.
 - Všechno maso vraťte do polévky.
 - Přidejte celer, mrkev, karamelizovanou cibuli, rozinky, brusinky a švestky. Znovu zapněte oheň a polévku přiveďte zpět k varu.
 - Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vaření knedlíků.
 - Z těsta tvarujte malé kuličky, na každou použijte asi 1 polévkovou lžíci těsta.
 - Když jsou všechny knedlíky vytvarované, opatrně je ponořte do vroucí vody.
 - Knedlíčky nechte vařit na mírném varu.
 - Když knedlíčky vyplavou na porvrch, což by mělo trvat 4 až 5 minut, vyndejte je z vody ven.
 - Do polévky přidejte ocet a cukr, poté dochuťte solí a pepřem.
 - Ochutnejte a případně dochuťte.
 - Chcete-li podávat, naaranžujte do každé misky několik knedlíčků a kolem nalijte horkou polévku.
 

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček