Dušené husí droby, luxusní vývar, sušené ovoce a hřejivé koření dohromady vytváří jedinečnou kombinaci, kterou si zamilujete! Servírujte s domácími knedlíčky a máte úžasnou sváteční polévku.
INGREDIENCE
Na polévku:
- 1 kg husích nebo kachních drobů (jako jsou krky, křídla, žaludky a srdce, ale ne játra)
- 6 šálků vody
- 3 nebo 4 celé hřebíčky
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 celé bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžíce kachního tuku nebo másla
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený
- 1 celá mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1/4 šálku rozinek
- 1/4 šálku sušených brusinek
- 10 celých sušených švestek zbavených pecek a rozpůlených
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky cukru
Na knedlíčky:
- 1 kg moučných brambor
- 2 lžíce rozpuštěného kachního tuku nebo másla
- 1 kachní nebo slepičí vejce, lehce rozšlehané
- 1/4 šálku strouhanky
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- cca 1/2 šálku hladké mouky
POSTUP
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte droby a přiveďte k varu.
- Nezapomeňte sbírat pěnu.
- Přidejte hřebíček, majoránku a bobkové listy a špetku soli.
- Přikryjte, nechte vařit na mírném plameni, a vařte 2 až 4 hodiny, dokud maso nezačne opadávat z krku a křídel.
- Mezitím ve velké pánvi rozehřejte kachní sádlo.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte, aby zkaramelizovala.
- Bude to trvat asi 20 minut.
- Jakmile je pěkně opečená, vypněte oheň a odstavte.
- Během vaření polévky vypracujte těsto na knedlíky.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Každou bramboru propíchejte po celém těle hroty vidličky a poté je potřete kachním sádlem.
- Brambory vložte na mřížku do trouby a pečte 1 hodinu.
- Vyjměte je z trouby, rozlomte, aby se uvolnila pára, a nechte 15 až 30 minut vychladnout.
- Uvařené brambory oloupejte a v míse rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte vejce, strouhanku, sůl, muškátový oříšek a mouku a promíchejte.
- Těsto nehněťte jako těsto na chleba, knedlíčky by byly velmi těžké.
- Dejte stranou.
- Jakmile je maso měkké, vypněte sporák a vylovte žaludky, srdce, krky a křídla.
- Nakrájejte nahrubo žaludky a srdce a stáhněte všechno maso z krků a křídel.
- Všechno maso vraťte do polévky.
- Přidejte celer, mrkev, karamelizovanou cibuli, rozinky, brusinky a švestky. Znovu zapněte oheň a polévku přiveďte zpět k varu.
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vaření knedlíků.
- Z těsta tvarujte malé kuličky, na každou použijte asi 1 polévkovou lžíci těsta.
- Když jsou všechny knedlíky vytvarované, opatrně je ponořte do vroucí vody.
- Knedlíčky nechte vařit na mírném varu.
- Když knedlíčky vyplavou na porvrch, což by mělo trvat 4 až 5 minut, vyndejte je z vody ven.
- Do polévky přidejte ocet a cukr, poté dochuťte solí a pepřem.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Chcete-li podávat, naaranžujte do každé misky několik knedlíčků a kolem nalijte horkou polévku.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?