Šťavnaté dušené kuřecí stehenní řízky s kapustou servírované s bylinkovými špeclemi jsou vydatným jídlem, které se skvěle hodí na víkendový oběd. Potěšte svou rodinu zase něčím novým!
Co budete potřebovat
- 1 kg kuřecích stehenních řízků, nakrájených na 5 cm kousky
- hladká mouka
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- 1 malá červená cibule, nakrájená na 3 cm kousky
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 125 ml suchého bílého vína
- 435 ml kuřecího vývaru
- 120 g zakysané smetany
- 100 g kapusty, nahrubo nasekané
Na špecle:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 3 vejce
- 250 ml kuřecího vývaru
Postup
- Kuřecí maso bohatě osolte a opepřete.
- Obalte ho v mouce a přebytek setřeste.
- Velký těžký hrnec zahřejte na středním plameni.
- Přidejte 1 lžíci oleje, 10 g másla a polovinu kuřecího masa.
- Opékejte, podle potřeby obracejte, 5 minut nebo do zlatohněda.
- Maso přendejte na talíř.
- Opakujte se zbývajícím masem.
- Dejte stranou.
- Přidejte zbývající olej a máslo, cibuli a česnek a restujte za stálého míchání, aby se seškrábaly opečené kousky, 3 minuty nebo dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte víno, přiveďte k varu a vařte 2 minuty nebo dokud se víno mírně nezredukuje.
- Vraťte maso do hrnce.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasného míchání vařte 30–35 minut nebo dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte špecle.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, pažitku, petrželku, 3 lžičky soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vývar, dokud se nespojí.
- Postupně zašlehejte vaječnou směs do moučné směsi.
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vysokém plameni a poté plamen snižte.
- Pomocí silikonové stěrky protlačte polovinu těsta 5 mm širokými otvory v cedníku do vroucí vody.
- Špecle vařte asi 10 sekund nebo do změknutí.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte špecle, sceďte a dejte na plech.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Uvařené špecle udržujte teplé, dokud nejsou připraveny k podávání.
- Přiveďte znovu kuřecí dušenou směs k varu na středním plameni.
- Přidejte zakysanou smetanu a kapustu a promíchejte, aby se omáčka propojila a kapusta zvadla.
- Teplé špecle rozdělte do 4 mělkých misek a přelijte dušenou kuřecí směsí.
- Užijte si to!