Kurkumin (E100) je přírodní barvivo, které posílí vaše zdraví! O co jde a jak pomáhá?

Kurkumin (E100) je žlutá nebo jemně oranžová látka. Pochází z rostliny druhy Curcuma longa.

Jedná se o přírodní barvivo, které je ve světě známé po tisíce let.

Kurkumin je hlavní složkou kurkumy a je znám jako silný antioxidant.

Hlavní důležité body o E100 – kurkumin:

Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodný pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E100

Látka se získává derivací z kořene kurkumy.

Výsledný odstín barviva záleží na použití pH, které se nachází v jeho okolí. Díky tomu může mít žlutou, oranžovou nebo červenou barvu.

Na co se používá kurkumin?

Kurkumin obsahuje hlavně kurkuma. Toto koření můžete zakoupit v každých potravinách.

Zakoupit ho ale můžete také ve formě doplňků stravy v lékárně.

Kurkumin můžete užívat v tabletách, jídle nebo rozmíchanou ve vodě každý den.

Nejznámějším a nejzdravějším nápojem je Zlaté mléko z kurkumy, mléka, chilli, kardamomu, skořice, medu, zázvoru a mandlí.

Je přísada E100 zdravá?

Látka funguje jako antioxidant a protizánětlivá sloučenina. Díky tomu bojuje proti zánětu, který může způsobit srdeční choroby, rakovinu, metabolické syndromy, Alzheimerovu chorobu a další.

Zvyšuje také hladinu mozkového hormonu BDNF, který pomáhá s růstem novým neuronů a bojuje proti degenerativním procesům v těle.

Snižuje riziko srdečních onemocnění díky množství antioxidantů.

Působí také protirakovinně a pomáhá při léčbě této nemoci.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropě se kurkumin používá ke zmírnění symptomů rakoviny, demence a syndromu dráždivého tračníku. Díky tomu se používá také jako koření, barvivo v potravinách, kosmetice nebo textilu.

Pro stejné účely se používá také ve Spojených státech a jiných koutech světa. V Indii se používá po staletí jako lék a koření do pokrmů.

Nejčastěji se používá pro zlaté mléko nebo jako přísada indického kari.

Použité zdroje

Curcumin, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 18. 06. 2022
10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin, Kris Gunnars, BSc, https://www.healthline.com/ 10. 05. 2021
The European market potential for turmeric, https://www.cbi.eu/ 25. 03. 2021
Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, Susan J. Hewlings; Douglas S. Kalman, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ 22. 10. 2017
Golden Milk, Erin Clarke, https://www.wellplated.com/ 13. 04. 2022
E100, https://www.ivyroses.com/