Glukosaoxidasa (E1102) se v potravinách používá jako náhražka oxidantů. Víte, kde ji najdete?

Glukosaoxidasa (E1102), do potravin se přidává kvůli svým oxidačním účinkům. Nahrazuje oxidanty, jako je například bromičnan.

V potravinářském průmyslu má řadu využití. Zlepšuje barvu a chuť, odstraňuje glukózy ze sušených vajec a kyslík z různých šťáv a nápojů.

Hlavní důležité body o E1102 – glukosaoxidasa:

Bezpečná látka.
Vhodná pro děti.
Potenciální alergen při špatném použití.
Není povolena v Evropské unii.

Výroba E1102

Tento enzym produkují určité druhy hub (Aspergillus niger a Pennicillium) a za přítomnosti kyslíku a glukózy vykazuje antibakteriální aktivitu.

Je také produkován hypofaryngeálními žlázami včelích dělnic a ukládán do medu, kde působí jako přírodní konzervant.

Kde se glukosaoxidasa používá?

Glukosaoxidasa podporuje produkty při pečení, aby byly plnější a nadýchanější. Proto se nejčastěji přidává do:

  • mražených pizz
  • baget
  • chlebů
  • snídaňových cereálií

Je E1102 zdravé?

E1102 může být potenciálním alergenem pouze při vdechování. Příznakem bude vyvolání alergie, astmatu nebo dýchacích potíží.

Jinak se glukosaoxidasa považuje za bezpečnou látku.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii je tato látka zakázaná.

V zemích jako je USA, Austrálie a Nový Zéland se do potravin stále přidává.

Jak glukosaoxidasa nahradit?

Jako náhražku lze použít přírodní zahušťovadla jako je kukuřičný škrob, tapioka nebo bramborový škrob.

Použité zdroje

Glucose oxidase, www.en.wikipedia.org
Additif E1102, www.world.foodfactor.net
en:E1102, www.world-eu.openfoodfacts.org
Glucose oxidase: Applications, sources, and recombinant production, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
15 Thickening Ingredients for Stunning Sauces, Stews and More, Jenna M., www.swansonvitamins.com 26. 09. 2016