Fosfát zesíťovaného škrobu (E1413) obsahuje vysoké množství amylózy a vlákniny. V jakých potravinách ho najdete?

Fosfát zesíťovaného škrobu je modifikovaný kukuřičný škrob s vysokým obsahem amylózy a minimálně 70 % vlákniny.

Používá se jako potravinářská přísada při zmrazování a rozmrazování výrobků jako jsou polévky, mražené omáčky a pečivo.

Hlavní důležité body o E1413 – fosfát zesíťovaného škrobu:

Není to přírodní látka.
Jeho konzumace není škodlivá.
Vhodná pro děti.
Nejedná se o alergen.

Výroba E1413

Připravuje se zpracováním kukuřičného škrobu fosforylačním činidlem a kyselinou fosforečnou.  Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám.

Kde se fosfát zesíťovaného škrobu používá?

Přidává se do potravinářských produktů jako jsou:

  • sušenky
  • nudle
  • skořicové rolky
  • muffiny
  • smetany
  • omáčky
  • sýry

Je E1413 zdravé?

U fosfátu zesíťovaného škrobu nejsou uvedeny žádné známé vedlejší účinky. Pouze při vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu nebo zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Fosfát zesíťovaného škrobu je schválen Evropskou unií jako stabilní zahušťovadlo při zmrazování a rozmrazování potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka.

Jak E1413 nahradit?

Tento fosfát zesíťovaného škrobu můžete nahradit přírodním zahušťovadlem jako je kukuřičný nebo tapiokový škrob.

Použité zdroje

E1413 - Phosphated distarch phosphate, www.world.openfoodfacts.org
E1413; Phosphated Distarch Phosphate, www.1source.com
Phosphated Distarch Phosphate E1413, www.golinse.com
E1413, www.decode.ipb.pt
E1413: Phosphorylated di-starch phosphate, www.food-info.net