Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu (E1414) stabilizuje potraviny při teplotních změnách. Víte, jak se vyrábí?

Přídavná látka E1414 podporuje stabilitu produktů při zmrazování, rozmrazování a podporuje jejich odolnost.

Proto se acetát zasíťovaného fosfátu škrobu používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.

Hlavní důležité body o E1414 – acetát zasíťovaného fosfátu škrobu:

Není přírodní látka.
Dvojitě modifikovaný škrob.
Nejedná se o škodlivou látku.
Vhodná pro děti.
Není to potenciální alergen.

Výroba E1414

Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu je dvojitě modifikovaný škrob vytvořený ošetřením škrobu oxychloridem fosforečným a vinylacetátem.

Výsledným produktem je bílý prášek s vůní bramborového škrobu.

Kde acetát zasíťovaného fosfátu škrobu používá?

Nejčastěji se přidává do konzerv a omáček. Proto ho naleznete v:

  • chilli omáčce
  • sójové omáčce
  • masových kuličkách
  • rybích kuličkách
  • dresincích

Je E1414 zdravé?

Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu je považován za neškodnou látku. Ale při vysoké konzumaci může způsobit zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tato potravinářská přísada je schválen v EU a obecně uznávaná jako bezpečná potravinářská látka v USA.

Jak E1414 nahradit? 

Můžete ho nahradit přírodním zahušťovadlem jako je kukuřičný popřípadě tapiokový škrob.

Použité zdroje

E1414: Acetylated di-starch phosphate, www.food-info.net
WHAT IS ACETYLATED DISTARCH PHOSPHATE E1414?, Abimex VietNam, www.http://kingstarchvietnam.com 29. 09. 2021
E1414; Acetylated Distarch Phosphate, www.1source.com