Acetát škrobu (E1420) dodává potravinám pevnost a lepší strukturu. Je jeho konzumace bezpečná?

Acetát škrobu (E1420) je modifikovaný škrob, který se používá především jako zahušťovadlo. 

Přidává se do bramborových, masových nebo zeleninových produktů, protože dodává vnitřní pevnost a lepší texturu.

Pomáhá také zvýšit křupavost a snížit ztrátu vlhkosti u smažených pokrmů v těstě a obalených potravinách.

Hlavní důležité body o E1420 – acetát škrobu:

Nejedná se o přírodní látku.
Není škodlivý.
Je povolený v EU i v USA.
Vhodný pro děti.
Není to potenciální alergen.

Výroba E1420

Acetát škrobu se připravuje zpracováním škrobu s fosforylačním činidlem, trimetafosfátem nebo fosforoxychloridem a anhydridem kyseliny octové. 

Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám.

Kde se acetát škrobu používá?

Jak již bylo zmíněno, nejčastěji se přidává do masových, zeleninových nebo bramborových produktů. Také ho najdete v:

  • kojenecké výživě
  • želé cukrovinkách
  • jogurtech
  • směsích vaječných bílků
  • náplních s ovocnou příchutí

Je E1420 zdravé?

Doposud nebyly prokázány žádné škodlivé účinky acetátu škrobu. Můžeme ho považovat za bezpečný. Samozřejmě dbejte na množství, při vysoké konzumaci mohou nastat trávicí potíže.  

Použití v EU vs. USA vs. svět

Potravinářská přísada acetátu škrobu je schválena v EU i USA. Považuje se za neškodnou.

Jak E1420 nahradit?

Jako přírodní náhražku můžete použít kukuřičný nebo tapiokový škrob.

Použité zdroje

E-numbers : E1420: Starch acetate, www.food-info.net
E1420; Acetylated Starch, www.1source.com
E1420 Acetylated Di-Starch Phosphate, http://www.wotzinurfood.com/
Acetylated starch, www.en.m.wikipedia.org
Modified starch, www.ingredion.com