Sladký karamel se také používá jako éčko v potravinách, kde je známý jako E150a. Kde se používá?

Karamel (E150a) patří mezi nejpoužívanější barviva v potravinách a nápojích.

Má světle žlutou až jantarovou barvu, ale může být také tmavě hnědé. Díky tomu může vytvořit hned několik barevných odstínů, které se přidají do potravin.

Karamel je veganský a bezlepkový.

Existují čtyři typy karamelu, přičemž každý z nich má trochu jiné složení i možnosti použití. E150a nemá žádné přídavky a říká se mu obyčejné karamelové barvivo.

Hlavní důležité body o E150a – karamel:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E150a

Karamel v základní podobě vypadá jako hnědá kapalina nebo pevný materiál, který byl vytvořen tepelným zpracování potravinářských sacharidů.

Zdrojem sacharidů jsou monomery glukózy a fruktózy. Poté se přidají soli, amonium a siřičitan, které podpoří proces karamelizace.

Na co se používá karamel?

Karamel se obecně používá do pečiva, piva, lihovin, nápojů, alkoholu, masa, do omáček, koření a sladkostí.

Třída E150a se používá hlavně v chlebu, lihovinách, mléčných výrobcích, nápojích a sladkostech.

Tuto složku lze najít v arašídech, Coca-Cole, sušeném mase a mnoha dalších produktech.

Je E150a zdravý?

Karamel je přírodní a hojně používaná látka. Podle odborníků je její konzumace zcela bezpečná.

Karamel (E150a) neobsahuje škodlivý 4-MeI ani siřičitany. Díky tomu je zdravotně nezávadný a lze ho použít bezpečně v mnoha produktech.

Žádné zdravotní problémy po konzumaci karamelového barviva nebyly zaznamenány.

Použití EU vs. USA vs. svět

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Společný výbor expertů FAO a WHO, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a mnoho dalších úřadů po celém světě prohlásilo E150a za zcela bezpečnou složku pro použití v potravinářství.

Všude po světě se přitom používá ve stejných produktech a nápojích.

Použité zdroje

What is Caramel Color (E150) in food: Uses, Safety, Side effects, James Han, https://foodadditives.net/ 19. 12. 2019