Víte, proč má pivo a whisky tak krásnou barvu? Stojí za tím amoniakový karamel (E150c)

Amoniakový karamel (E150c) je třetí třídou karamelových barviv.

Tato skupina barviv patří mezi nejstarší a nejpoužívanější v potravinářském průmyslu.

Tyto látky mohou mít hned několik typů zbarvení. Amoniakový karamel je typický pro svou hnědé až černé zbarvení.

Hlavní důležité body o E150c – amoniakový karamel:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E150c

Karamel se obecně vyrábí spojením potravinových sacharidů s fruktózou nebo sacharózou.

V případě amoniakového karamelu se přidává amonný reaktant bez siřičitanu. Díky tomu se také někdy nazývá čpavkový karamel.

Tato třída karamelu obsahuje 4-MeI. To je sloučenina, která vzniká interakcí amoniaku s cukry.

Na co se používá amoniakový karamel?

Amoniakový karamel se používá s nespočet produktů. Patří mezi ně čokoláda, džemy, bonbony, whisky, červené víno, pivo nebo sójová omáčka.

Stejně tak ale můžete objevit tuto látku také v uzeném mase, anglické slanině, švestkových povidlech, octu nebo měkkém sýru.

U piva se používá pro své karamelové barvivo, protože je E150c v pivu stabilní a ani časem se nesráží na rozdíl od jiných přídavných látek.

Je E150c zdravý?

Někteří odborníci uvádí, že látka 4-MeI je karcinogenní. Žádný výzkum to ale nepotvrdil.

Konzumace potravin v přídavkem amoniakového karamelu jsou zcela bezpečné a nemusíte se obávat žádných vedlejších účinků.

U některých jedinců samozřejmě mohou vyvolat alergickou reakci, ale děje se to jen velmi vzácně.

Použití EU vs. USA vs. svět

Z výsledků Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Společného výboru expertů FAO a společnosti WHO je použití této látky bezpečné.

Testy se prováděly na myších a neprokázaly, že by látka měla karcinogenní nebo jinak škodlivé účinky. Z tohoto důvodu se bezpečně používá při výrobě potravin po celém světě.

Použité zdroje

What is Caramel Color (E150) in food: Uses, Safety, Side effects, James Han, https://foodadditives.net/ 19. 12. 2019