K čemu v potravinářství slouží oxidy a hydroxidy železa (E172)? Přečtěte si více!

Oxidy a hydroxidy železa jsou různé pigmenty železa, které se přirozeně vyskytují v přírodě a používají se v potravinách a doplňcích stravy k dodání žluté, hnědé, červené nebo černé barvy.

Je to forma oxidu železitého, která se získává z železa a kyseliny.

Existují 3 podskupiny oxidů a hydroxidů železa:

  • E172(i) neboli černý oxid železitý,
  • E172(ii) neboli červený oxid železitý,
  • E172(iii) neboli žlutý oxid železitý

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani. Železo se v těle nevstřebává.

Hlavní důležité body o E172– Oxidy a hydroxidy železa:
Jedná se o barvivo.
Může způsobit alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.

Výroba E172

Obvykle se oxidy a hydroxidy železa získávají z železného prášku (síran železnatý) nebo z vodných roztoků solí železa.

Na co se oxidy a hydroxidy železa používají?

Kromě v potravinářství jako barvivo se E172 používá také v některých lécích a kosmetických výrobcích.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E172:

  • sladkosti
  • omáčky
  • nápoje
  • koření
  • lososové a masové pasty
  • vegetariánské klobásy
  • dezerty
  • dorty
  • zmrzliny
  • chipsy
  • žvýkačky
  • cereálie
  • arašídové máslo
  • veganské hotdogy
  • pudinky

Je E172 zdravé?

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky oxidů a hydroxidů železa. Při větším množství však může zatížit trávicí trakt.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Použití E172 je v EU povoleno. U nás se nesmí používat pouze do dětské výživy. V USA je jsou oxidy a hydroxidy železa také povoleny k použití v potravinách.

Použité zdroje

Iron Oxides (E172) – Overview, Uses, Side Effects & More, Matiss Dzelve, www.healthknight.com 14. 05. 2022
E172 , www.ivyroses.com
E 172 Iron oxides , www.food-info.net