Co je to ethylparahydroxybenzoát (E214) a v jakých potravinách ho můžeme najít?

Ethylparahydroxybenzoát (nebo také ethylparaben) je syntetický ethylester kyseliny benzoové a používá se jako antifungální a antibakteriální syntetická konzervační látka v tabletách a kapslích. Je účinnější proti kvasinkám a plísním než proti bakteriím. Estery kyseliny benzoové jsou však špatně rozpustné, což omezuje použití.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E214 – Ethylparahydroxybenzoát:
Vyrábí se synteticky.
Může způsobovat alergickou reakci.
Jedná se o konzervant.

Výroba E214

Kyselina benzoová, benzoáty a estery kyseliny benzoové se běžně vyskytují ve většině druhů ovoce, zejména bobulovin. Brusinky jsou velmi bohatým zdrojem kyseliny benzoové. Kromě ovoce se benzoáty přirozeně vyskytují v houbách, skořici, hřebíčku a některých mléčných výrobcích (důsledkem bakteriální fermentace). Pro komerční účely se kyselina benzoová připravuje chemicky z toluenu a poté se esterifikuje.

Na co se používá ethylparahydroxybenzoát?

Kromě potravinářství se používá také v kosmetice a farmacii.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E214:

  • pivo
  • ovocné šťávy
  • zavařeniny
  • mouky
  • sýry
  • sladkosti
  • pekařské výrobky
  • zmrzliny

Je E214 zdravé?

U některých lidí mohou estery kyseliny benzoové uvolňovat histamin a způsobit tak pseudoalergické reakce. Přítomnost E214 v kosmetice může vyvolat kontaktní alergie.

Použití EU vs. USA vs. svět

Ethylparahydroxybenzoát je schválen pro použití jako potravinářská přídatná látka v EU (pouze v omezeném počtu potravin), v Austrálii a na Novém Zélandu je však zakázán.

Použité zdroje

E214 , www.ivyroses.com
E214: Ethyl-p-hydroxybenzoate , www.food-info.net